Wat mij motiveert

Al geruime tijd lezen jullie blogs van mij over voeding (en voorheen ook aromatherapie). Op de website van Gewogen Balans krijgen jullie al een klein idee van wie ik ben en waar Gewogen Balans voor staat. Nu leek het mij tijd om hier iets dieper op in te gaan en jullie uit te leggen waar mijn passie voor (gezond) eten vandaan komt.

Zoals velen misschien weten of gelezen hebben, ben ik vroeger zeer actief geweest in het dansleven. In die wereld mogen leven was geweldig en tegelijkertijd overweldigend. Het blijft een wereldje waar je niet alleen op je kunnen beoordeeld wordt, maar ook op je uiterlijk. Ik heb hier veel mensen de extremen van voeding op zien zoeken. Zelf lette ik wel op dat ik gezond at, maar ik liet toch zeker niet de zakken chips oud worden in de kast.

Uiteindelijk kwam er aan het dansen een einde door blessures en moest ik op zoek naar een nieuwe passie. Na de ervaringen en verhalen over voeding tijdens mijn dansperiode, was dit eigenlijk een vrij simpele overstap. Ik ben me gaan verdiepen in gezonde voeding, maar vooral om te kijken hoe je hier wél van kan genieten, zonder elke avond aan een salade te zitten. Zo ben ik begonnen met de opleiding Gezonde Voeding en ben ik later verder gaan uitbreiden met Voedingsleer, Gewichtsconsulent en Kindervoedingsadviseur. Momenteel ben ik bezig met de afronding van Kindergewichtsconsulent.

De wetenschap hoe een lichaam reageert op het eten wat het gevoed krijgt, vind ik enorm interessant. Elke voedingsstof heeft een ander effect op je lichaam. Dit zorgt er ook voor dat veel klachten die je kunt ervaren, ook ‘makkelijk’ te verlichten zijn. Het is een zoekplaatje, wat ervoor zorgt dat je inzicht krijgt in je eigen eetgewoonten. En als je dan het zogenoemde probleem gevonden hebt, is het ervaren van het nieuwe eetpatroon bijna een verademing. Of het nu gaat om die knop vinden om af te vallen, of het vinden van het stofje dat zorgt voor die vervelende darmen.

Na de komst van mijn eerste dochter, kreeg voeding een geheel nieuwe betekenis in ons leven. Opeens heb je een kleintje die elk hapje van begin af aan moet leren kennen. Veel ouders ervaren dit als een heel leuke, maar ook uitdagende periode. En die periode duurt waarschijnlijk nog heel wat jaartjes 😉 Elke nieuwe fase in een kinderleven brengt zijn eigen uitdagingen en overwinningen met zich mee.

Sommige ouders, misschien jij wel, hebben hele makkelijke eters. Onze oudste dochter is echter het tegenovergestelde. Eten is vanaf haar eerste hapje vast voedsel, een continue battle en zoektocht. Dit zorgde bij mij alleen maar voor meer nieuwsgierigheid. Iedereen wil zijn kind de juiste bouwstoffen geven om gezond op te groeien. Zo ook ik. Het lichaam van een kind is voortdurend in ontwikkeling en samen met het karakter van het kind, zorgt dit voor een interessant leerstuk.

Mijn jongste dochter is qua eten echt het tegenovergestelde van haar grote zus. Ook zij heeft natuurlijk haar voorkeuren, maar zij vindt eten echt een feestje. Ze staat letterlijk te springen om aan tafel te mogen gaan zitten voor het eten. Het contrast tussen die twee meiden, zorgt er alleen maar voor dat ik me ontzettend graag inzet voor (gezonde) voeding bij kinderen. Eten moet een feest zijn voor het hele gezin, dus ook voor de kinderen.

Ik plaats vaak tips over enkel gezonde voeding. Betekent dit dat wij hier in huis enkel gezond eten? Absoluut niet! Ook hier hebben we chips en snoepjes in huis, zijn 3 van de 4 echte zoetekauwen en als ik echt de puf niet meer heb: ja, dan bestellen we ook weleens eten. Waar het bij mij om draait is dat ik voor mijn gezin, en ook voor jou, de balans vind om echt te kunnen genieten van eten. Wanneer je die balans vindt, zul je merken dat je eigenlijk heel veel wél mag eten en drinken. Het mooiste wat ik gehoord heb van iemand die ik mocht begeleiden, is misschien wel: “Ik zit weer lekker in mijn vel en ik voel me vrijer”. Hier doe ik het voor. Je moet je niet gevangen voelen in je eigen lichaam en gedachten over voeding. Dit beperkt je in het genieten van eten.

Tot slot:
Het was raar om zo’n persoonlijke blog te schrijven, maar ik vind het belangrijk dat je weet waarom ik voor dit beroep gekozen heb. Mocht je overwegen je door mij te laten begeleiden, dan is het proces dat we doorgaan voor jou heel persoonlijk. Ik vind dat ik ook open kan en moet zijn over mijn keuze voor gezonde voeding voor volwassenen en kinderen. Dit is mijn passie en die deel ik graag met jou!

Geef een reactie