Aromatherapie klinkt voor velen als iets ‘zweverigs’. Ergens vind ik dat ook helemaal niet gek, omdat het toch wel raar klinkt wanneer je zegt dat een olie je klachten kan verminderen. Wanneer je ergens pijn hebt, stramme spieren of geprikkelde darmen denk je in eerste instantie aan het gebruik van voorgeschreven medicatie of een crème/zalf van de apotheek. En dit is natuurlijk je goed recht!
Echter, voor veel kwaaltjes, pijntjes of ongemakken kun je heel gemakkelijk aromatherapie inzetten. Meer en meer worden we ons ervan bewust welke dingen goed zijn voor ons lichaam. Steeds meer mensen willen zo puur en ‘clean’ mogelijk leven. Dat houdt ook in dat we er steeds meer bij stilstaan welke chemische toevoegingen er zitten in de middelen die we tot ons nemen.
Als voorbeeld neem ik even een spierbalsem voor stramme spieren. Wanneer je uitgebreid gesport hebt of je hebt een tijd gewandeld in de kou, zul je merken dat je spieren strammer kunnen aanvoelen. In de winkels zijn er genoeg balsems te koop die je kunt smeren, maar heb je weleens gekeken naar alle ingrediënten? Vaak is dit een hele lijst met, voornamelijk, chemische ingrediënten. Een ander voorbeeld is een crème die je smeert op de schaafwondjes van je kinderen. Ook deze bevat vaak een hele rits aan ingrediënten waarvan je de betekenis niet eens weet.
Als aromatherapeut én als moeder ben ik steeds meer gaan letten op wat ik in huis haal en op de huidjes van de kinderen smeer. De gevoelige huid van kinderen kan sterk reageren op alle toevoegingen in de crèmes die te koop zijn in de winkels. Zijn mijn meiden gevallen, dan smeer ik daar veel liever een draagolie met enkele druppels lavendelolie op. Beide producten zijn 100% puur natuur zonder enige toevoeging en de werking van lavendelolie zorgt ervoor dat de wondjes snel genezen en vaak ook nog eens zonder littekenvorming.
Voor stramme, gevoelige spieren bij mezelf of groeipijn bij de kinderen masseer ik graag met wierook-olie, marjoram of lavendelolie. Alle drie verdun ik ze met een draagolie voor ik het op de huid smeer. Een verwarmende massage helpt vaak al goed bij stramme spieren, maar de werking van de olie helpt nog een extra handje bij de genezing van de spieren.
De etherische oliën kunnen voor verschillende doelen gebruikt worden, namelijk:
* Het verhogen/verbeteren van je gevoel. Dit doordat de geuren onze psyche beïnvloeden. Zo werkt de ene olie juist kalmerend, terwijl de andere olie
weer een opwekkende uitwerking heeft.
* Gebruik van etherische olie heeft invloed op onze immuniteit, de huid en de circulatie. Elke olie heeft zijn eigen, unieke kenmerken en effecten.
* Sommige oliën hebben een bepaald helend karakter en kunnen worden ingezet bij ziekte of lichamelijke ongemakken.
Aromatherapie kun je op veel verschillende manieren toepassen, waardoor er altijd wel een manier is die bij jou en je klacht past. Voeg daar de helende kenmerken van de pure oliën aan toe, en je kunt een heleboel klachten op een natuurlijke manier verlichten. In veel gevallen is plaatselijke toepassing de meest geschikte manier van toepassing, maar inhalatie en massage zijn ook zeer geschikt voor vele ongemakken.
In het kort komt het er dus op neer dat je aromatherapie als een prima alternatief kunt gebruiken voor alledaagse klachten. Als aromatherapeut mag ik echter geen diagnose stellen en raad ik je altijd aan bij (ernstige) klachten eerst een arts te raadplegen. Ga ook nooit zelf aan de slag met etherische olie. Dit in verband met eventuele contra-indicaties en bijwerkingen.
Tot slot:
Ook als gewichtsconsulent en kindervoedingsadviseur raad ik geregeld aromatherapie aan. In een eerdere blog (zie: https://www.gewogenbalans.nl/hoe-voedingshulpverlening-en-aromatherapie-samengaan/) heb ik de relatie tussen voeding en aromatherapie reeds beschreven. Omdat aromatherapie ook op mentaal vlak een stuk ondersteuning kan bieden, is dit voor veel mensen een ideale combinatie voor het behalen van hun doelen.