Waarom een coach?

Gezond eten, voldoende beweging… dat is een makkie! Of toch niet? Wanneer je mensen vraagt of ze gezond eten en genoeg beweging krijgen, zullen ze dit in eerste instantie al snel beamen. Want je eet overdag fruit, bij de avondmaaltijd eet je je groenten, je drinkt gedurende de dag thee, koffie en water en over de hele dag genomen loop je best aardige stukken of je gaat geregeld naar de sportschool.

Maar wat als ik je vertel dat veel mensen onderschatten hoe gezond ze eten of hoeveel ze bewegen? Vrijwel niemand weegt zijn eten af voordat je het in je mond stopt en je telt ook niet het aantal stappen die je op een dag zet. En toch zijn veel mensen verbaasd dat ze maar niet afvallen. Ook begrijpen ze vaak niet waarom dat pak koekjes er ‘s avonds doorheen gaat zodra de kinderen op bed liggen.

Wanneer je last hebt van mentale gezondheidsproblemen of lichamelijke klachten als pijn, trek je bij de huisarts aan de bel en wordt je daar verder geholpen door medicatie, onderzoek of krijg je een doorverwijzing naar een psycholoog of andere hulpverleningsinstantie. Zij kijken dus naar de oorzaak van je klachten en gaan op zoek naar de juiste oplossing en begeleiding. Dit is wat ik als gewichtsconsulente, coach en voedingshulpverlener ook voor jou doe.

Ik kijk samen met jou, naar jouw eet- en beweeggewoonten. Deze gewoonten heb je gedurende de jaren jezelf aangeleerd en aangepast zodat ze in jouw huidige leefstijl passen. Voor een deel zullen ze misschien zelfs ongemerkt vastgeroest zitten in je systeem. Maar door de jaren heen is jouw leven veranderd én jouw lichaam! Ieder lichaam verandert voortdurend. Ook je organen werken op latere leeftijd anders dan toen je een tiener was.

Neem dit samen met alle mentale veranderingen die er plaats hebben gevonden in al die jaren, en je hebt een disbalans tussen lichaam en geest. Zelf merk je het vaak niet, want het sluipt er stiekem in. Maar wanneer jij op je 60ste nog hetzelfde eet als dat je deed toen je 25 was, zul je merken dat je lichaam anders reageert op die voeding. Dit komt doordat je lichaam andere (hoeveelheden) voedingsstoffen nodig heeft. Dit is niet alleen van toepassing op leeftijd, maar ook op bijvoorbeeld het soort werk dat je doet.

Als je na 15 jaar bouwvakker zijn, overgaat naar een kantoorbaan, maar je verandert je eetgewoonten niet, dan zul je merken dat je waarschijnlijk een aantal kilo aankomt. Andersom net zo: van kantoorbaan naar bouwvakker vraagt juist om meer (gezonde) voeding. Het doorbreken van gewoonten en het aanleren van nieuwe gewoonten gaat niet altijd vanzelf. Daarbij kunnen tussendoor kleine terugvallen voorkomen.

Juist voor al die veranderingen en onopgemerkte gewoonten is er de gewichtsconsulente en voedingshulpverlener. Samen nemen we je leefgewoonten onder de loep, kijken we waar verandering of aanpassing nodig is en hoe we die in kunnen voeren. Bij een terugval, geef ik je de handvatten om hiermee om te gaan en jezelf te herpakken. Soms ben je al zo lang bezig met gezonde voeding, maar lukt het je toch niet om af te vallen. Dit kan komen doordat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Ik ben er om samen met jou die bomen te kappen en je weer een heldere blik op de weg te laten werpen.

Een begeleidingstraject hoeft helemaal geen lang traject te zijn. Soms is het enkel nodig om weer even helder te krijgen wat de juiste voeding voor jou is of wat de juiste keuzes zijn. Het helpen begrijpen van etiketten kun je leren in zo’n traject waardoor je hierna zelf aan de slag kunt. Ook kan het zijn dat een traject tijdelijk stopt om het zelf te proberen en wanneer je vastloopt start het traject gewoon weer op. Je kunt grotendeels zelf bepalen hoevaak je gebruik maakt van de begeleiding.

Tot slot:
Een coach, gewichtsconsulente of voedingshulpverlener is er in mijn ogen om jouw te ondersteunen bij het bereiken van jouw doelen. Dit gebeurt op een manier die past binnen jouw leefstijl en jouw mogelijkheden. Ik maak ieder begeleidingsplan op maat, zodat het is afgestemd op jou. Jij bent namelijk degene die het moet doen, het is jouw lichaam (en geest) die de veranderingen moet ondergaan en ik ben er om je hierbij te ondersteunen en een duwtje in de juiste richting te geven.