Voorbereiding is het halve werk

De weg naar gezonder en bewuster eten gaat niet over één nacht ijs. Soms moet je best veel veranderingen doorvoeren, waardoor je het overzicht kwijtraakt en toch weer de (vaak) makkelijke weg kiest van ongezondere keuzes. Makkelijker wordt het, wanneer je de veranderingen inzichtelijk maakt, opschrijft en dan uitvoert. Dit helpt je ook bij het ontwikkelen van een routine gedurende de week. Een slimme en vrij simpele manier is een maaltijdplanner.

De maaltijdplanner zorgt ervoor dat je gedurende de week zicht houdt op de te bereiden maaltijden, welke tussendoortjes je hebt bedacht en hoe de maaltijden aansluiten op je dagritme. Tevens zorgt een maaltijdplanner ervoor dat je gemakkelijk je boodschappenlijstjes kunt opstellen. Dit maakt dat je in de winkels minder snel verleid wordt door alle extra zaken(houd je aan het lijstje!) én dat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. Je kunt één keer per week boodschappen doen, of je haalt de eerste keer de grote boodschappen en later in de week de laatste verse producten voor de tweede helft van de week.

Op een maaltijdplanner zet je per dag welke maaltijden er gegeten gaan worden voor één week. Heb je moeite met het eten van verantwoorde tussendoortjes? Plan deze ook in, zo komen ze gelijk op het boodschappenlijst en grijp je minder snel naar ongezonde snacks.

Kies een zogenoemde ‘plan-dag’. Dit is een vaste dag in de week dat je even rustig de tijd neemt om de planner in te vullen. Zet afspraken die rond etenstijd vallen op de planner. Op die manier kun je rekening houden met het soort maaltijd dat je inplant. Moeten de kinderen sporten, of werk je tot laat? Kijk of je een restjes-dag in kunt plannen of kies een maaltijd met korte kooktijd. Voor de dagen dat er weinig tijd is om te koken, is het ideaal om een andere dag dubbele porties te bereiden. Zo heb je altijd een snelle maaltijd in de vriezer liggen, klaar voor gebruik. Binnen de week kun je prima eens wisselen van dag, je hebt het eten toch al in huis. Heb je net die ene dag geen trek in pasta? Dan eet je dat morgen en eet je vandaag lekker stamppot.

Neem tijdens het plan moment eens extra tijd om lekkere, gezonde recepten uit te zoeken. Dit kun je ook doen voor tussendoortjes. Misschien heb je op één dag wat meer tijd over en maak je verse tussendoortjes voor de hele week. Dit is ook een leuke bezigheid voor de kinderen en ze komen op deze manier gelijk in aanraking met verantwoord en lekker eten.

Afwisseling is belangrijk voor iedereen. Elke week hetzelfde eten, wordt op een gegeven moment saai en eentonig. Maar afwisseling is ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je inname qua voedingsstoffen niet eentonig wordt en er misschien tekorten ontstaan. Wanneer je kinderen hebt, is afwisseling van belang voor hun ontwikkeling van smaak. Ze leren nieuwe smaken en structuren kennen wanneer er geregeld andere maaltijden op tafel staan. Dus wissel af tussen het Hollandse AVG-tje en de buitenlandse keuken.

Online zijn er tegenwoordig veel voorbeelden van de maaltijdplanner te vinden. Ga op zoek naar een opzet die werkt voor jou en probeer het een maand uit. Je zult merken dat je minder stress omtrent het kiezen én bereiden van de maaltijden hebt, door je te houden aan de boodschappenlijst zal de verleiding voor ongezonde voeding afnemen en je hebt altijd gezonde tussendoortjes en snacks in huis, dus geen excuus meer om die zak chips maar te pakken!

 

Geef een reactie