Voeding en vruchtbaarheid

Jezelf voorbereiden op een zwangerschap heeft meer om het lijf dan enkel een (sterke) kinderwens, de uitzet regelen en stoppen met anticonceptie. Ook goede voeding speelt hier een belangrijke rol. De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de rol die voeding heeft al vóórdat er sprake is van een eventuele zwangerschap.

Ik begrijp als geen ander dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om zwanger te worden of het kindje te mogen blijven dragen. Je kunt je nog zo goed voorbereiden, de belangrijke vitamines innemen en nog zo’n sterke kinderwens hebben, soms gaat zwanger worden helaas niet vanzelf. Natuurlijk zijn er ook vrouwen en mannen waarbij er medisch meer speelt en zwanger raken hierdoor nog lastiger wordt. Ik ga nu enkel in op het stukje voeding voor de zwangerschap, maar besef me zeker dat er meer nodig is dan enkel goede voeding.

De voedingsinname van zowel de aanstaande moeder als vader(hierna vader en moeder genoemd) kan de kans op een zwangerschap vergroten en de kans op miskramen en eventuele complicaties verkleinen. Op deze manier zorg je voor een zo goed mogelijke start voor je kindje. Het is dus niet enkel de moeder die invloed heeft op een eventuele kan zwanger te raken, maar ook de vader.

Voor zowel de moeder als de vader gelden de algemene voedingsadviezen van het Voedingscentrum. Wel zijn enkele voedingsstoffen extra van belang voor de conceptie. Denk hierbij aan extra foliumzuur, voldoende jodium en een beperking in het maximale in te nemen vitamine A gehalte. Foliumzuur is belangrijk ter voorkoming van een open ruggetje, jodium is essentieel voor de hersenontwikkeling. Grote hoeveelheden vitamine A zitten in bijvoorbeeld leverproducten, hier geldt een maximaal advies van 1 boterham met leverproducten per dag.

Een gezond gewicht vergroot de kans om zwanger te worden en op een gezond kindje. Dit geldt voor zowel de moeder als de vader. De zaadkwaliteit en -productie van de man kan verslechteren naarmate de man overgewicht of obesitas heeft. Onder- en overgewicht bij de moeder kan leiden tot verminderde kans op een zwangerschap en het vergroot de kans op complicaties door onder andere een verstoorde hormoonbalans, slechtere lichamelijke conditie en een tekort in bouwstoffen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet is alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ten zeerste afgeraden. Maar alcoholgebruik tijdens de periode van conceptie wordt ook afgeraden. Dit omdat alcohol kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij de moeder en minder zaadcellen en een slechtere kwaliteit hiervan bij de vader. In de eerste weken van de zwangerschap weet de moeder vaak nog niet dat ze zwanger is, maar ook dan heeft alcohol nadelige effecten op de ontwikkeling van het kindje. Voortijdig stoppen heeft dus de voorkeur.

Eigenlijk komt het er dus op neer dat zowel de moeder als vader gewoon lekker gezond moeten eten, zodat ze beiden zorgen voor een optimaal klimaat van binnen. Door het volgen van de adviezen van het Voedingscentrum, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. Wanneer je hier ook nog voldoende bij beweegt en je stressniveau zo laag mogelijk houdt, ben je al een heel eind op weg.

Door al voor een eventuele zwangerschap gezond te eten, zal jouw uiteindelijke kindje kunnen groeien in een buik die optimaal je kleintje kan voeden. Je creëert eigenlijk een gespreid bedje waar je kindje uiteindelijk 40 weken heerlijk in kan groeien en ontwikkelen. Ook zorg je er op deze manier voor dat je niet opeens grote veranderingen in je eetpatroon hoeft door te voeren op het moment dat je erachter komt dat je zwanger bent.

Tot slot:
Al het bovengenoemde is zeker geen magische spreuk voor vruchtbaarheid. Uiteindelijk zijn er vele processen die bepalen of je wel of niet zwanger raakt en of je je kindje mag voldragen. Uit eigen hand heb ik helaas ervaren dat het soms niet uitmaakt hoe gezond je ook leeft, het geen garantie is tot een gezonde zwangerschap. Maar alle tips die hierboven beschreven staan, kunnen soms toch een klein verschil maken. En mocht je uiteindelijk zwanger raken, dan heb je alvast een hele mooie basis gelegd voor jullie kleine wondertje!