Verleidingen weerstaan

Je kent het wel: Je loopt over straat en opeens ruik de het versgebakken brood van de bakker, de verse grillworst en gegrilde kip van de slager of die stoofpot van de buurvrouw die lekker staat te sudderen. Het water loopt je in de mond en je krijgt zelf ook trek in al dat lekkers dat je ruikt. Eenmaal thuisgekomen grijp je naar de koekjes in de glazen pot op het aanrecht om die lekkere trek te stillen, en 10 minuten laten kun je je wel voor je kop slaan dat je wéér gevallen bent voor die verleidingen.

Verleidingen zijn overal om je heen. Zoals hierboven genoemd in de geur van eten, maar ook door reclames, aanbiedingen en de open zakken met lekkers in huis. Denk maar eens aan die kassakoopjes die je ziet staan wanneer je je boodschappen op de band zet. Je hóórt dan bijna de chocoladerepen en kleine zakjes drop roepen. Nu we tegen de feestdagen aanlopen, zie je volop zakken snoepgoed in speciale stellingen aangeprezen worden, die door de hele supermarkt staan en de reclames voor die uitgebreide feestmaaltijden vliegen je om de oren.

Het beperken van verleidingen kun je op 3 verschillende plaatsen/momenten gedurende de dag voldoen. Hier gaat het om verleidingen in je eigen huis, buitenshuis en op eetmomenten. Hieronder geef ik per gebied en moment enkele tips om de verleidingen te beperken en dus ook te leren weerstaan.

Verleidingen in je eigen huis:

  • Berg lekkers en snacks op achter gesloten deuren
  • Zet gezonde snacks in het zicht of vooraan in de (koel)kast
  • Doe losse snacks in een dichte, ondoorzichtige doos
  • Bied snacks als chips aan in kleine schaaltjes, op die manier eet je er minder van

Verleidingen buitenshuis:

  • Neem tussendoortjes en eten van thuis mee voor onderweg
  • Vraag kleine porties van snacks, zoals een kleine popcorn i.p.v. een grote bak
  • Loop desnoods een stukje om als je weet waar jouw valkuil-verleiding zit
  • Ga zonder hongergevoel boodschappen doen

Verleidingen tijdens eetmomenten (met anderen):

  • Neem kleinere borden, zo schep je niet teveel op
  • Schep eten op in de keuken zodat er geen volle pannen op tafel staan
  • Vertel anderen over je voornemen gezond te eten of af te vallen
  • Kijk naar wat jij zelf wil eten, niet naar wat anderen eten
  • Vraag in restaurants om kleinere porties of deel grote porties met iemand


Soms zijn het de kleine dingen die het verschil maken in het wel of niet grijpen naar de snoeppot of net die ene gang teveel nemen in het restaurant. Wat vooral belangrijk is, is dat je naar je eigen hongergevoel luistert en niet teveel kijkt naar wat anderen allemaal eten. Alleen jij voelt wanneer jouw maag gevuld is, dus jij kunt ervoor zorgen dat je je niet overeet. En wanneer je met je omgeving deelt dat je gezonder wilt eten, zul je verstelt staan hoeveel begrip ze hiervoor hebben en dat ze misschien zelfs met je meedoen in jouw goede voornemen.

Tot slot:
De verleidingen kun je nu eenmaal nooit volledig ontlopen. Overal om je heen zul je ze tegenkomen. Het gaat erom, hoe jij hiermee omgaat. Je kunt zelf al veel stappen zetten naar een verleidingsvrije omgeving. En val je toch weer een keertje voor dat heerlijke chocoladebroodje van de verse bakker? Wees dan niet te streng voor jezelf. Geniet van het broodje en bedenk daarna hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen. Niemand houdt het vol om nooit te vallen voor al die lekkere dingen om ons heen! Wees lief voor jezelf en maak het de volgende keer goed.

Geef een reactie