Veelgemaakte voedingsfouten

Eten is voor veel mensen vanzelfsprekend. Je maakt je eten klaar, stopt het in je mond en slikt het na een paar keer goed kauwen door. Je denkt er eigenlijk niet eens bij na. Maar er zijn toch enkele veelgemaakte fouten bij het opeten van voeding. De juiste manier van eten, kan bijdragen aan een goede gezondheid, goede spijsvertering en darmwerking, maar ook bij gewichtsverlies. Het betreft hier niet alleen de samenstelling van de maaltijden, maar ook de snelheid en tijd van het daadwerkelijk verorberen van een lekkere maaltijd. Door hier extra aandacht aan te besteden, zorg je ervoor dat je lichaam op de juiste manier de voeding verwerkt en je lichaam dus optimaal functioneert.

Wanneer je begint met letten op je voedinginname, ben je al snel geneigd minder te gaan eten. Maar te weinig eten is net zo zeer funest voor je gezondheid als teveel eten. Wil je enkele kilo’s kwijt, kijk dan om te beginnen naar de ongezonde dingen die je eet. Laat deze links liggen óf vervang ze door gezonde alternatieven. Op deze manier krijg je de benodigde voedingsstoffen binnen en heb je langer een vol gevoel.

Teveel en te vet eten is een veelvoorkomende fout. Wanneer je dit wilt voorkomen, hou dan voor jezelf een tijdje een eetdagboekje bij. Je krijgt dan overzicht in wat je eet en hoeveel je eet. Op deze manier kun je voor jezelf duidelijk in beeld brengen waar je veranderingen door kunt voeren door eetwissels in te zetten of bepaalde voedingsmiddelen helemaal achterwege te laten. Enkel door het vervangen van ongezond eten door gezond eten, verminder je het aantal caloriën en krijg je toch alle voedingsstoffen en bouwstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om gezond te functioneren.

Kijk ook eens naar het tempo waarin je eet. De vertering van voedsel begint al in je mond op het moment dat het vermengd wordt met je speeksel. Wanneer je rustig de tijd neemt om goed te kauwen, kan je eten zich goed mengen met je speeksel, kauw je het eten fijn genoeg en komen er geen grote hompen eten tegelijk in je maag terecht. Dit bevordert je spijsvertering en kan maagklachten verminderen. Drinken tijdens het eten, of het spreekwoordelijke eten wegspoelen, kan er tevens voor zorgen dat je voedsel zich niet goed vermengd met je speeksel.

Bij spijsverterings- en maagklachten is het aan te raden de avondmaaltijd niet te laat te nuttigeren. ‘s Nachts werkt je spijsvertering nog wel, maar in rust als je slaapt ligt het tempo gewoon iets lager. Een zware maaltijd verteert dan moeizamer. Heb je de mogelijkheid, nuttig dan je lunch zwaarder dan je avondmaaltijd. Zo ga je niet met een zware maag naar bed. Dit voorkomt eveneens klachten als maagzuur.

Voor een goede darmwerking is het belangrijk voldoende vezels te eten. Gemiddeld eten Nederlanders (veel) te weinig vezels. Juist de vezels zorgen voor een goede darmperistaltiek, darmflora, verzadigingsgevoel en ze zijn goed voor je gebit. Vervang gewone pasta eens door volkorenpasta, witte rijst voor zilvervliesrijst en wit brood door volkorenbrood. Op die manier krijg je met kleine aanpassingen al meer vezels binnen dan voorheen.

Ook is bekend dat wij veel te veel zout binnenkrijgen. Dit is helemaal niet nodig aangezien je zout gemakkelijk kunt vermijden en vervangen. Een handige tip hiervoor is het maken van je eigen specerijenmix in plaats van het kopen van een kant-en-klaar zakje, kook niet met zout maar voeg verse kruiden toe en koop verse en onbewerkte producten. Wanneer je kant-en-klaar producten koopt is hier vaak al zout aan toegevoegd, terwijl dit onnodig is.

Tot slot:
Een goede start van een gezond eetpatroon begint vaak met het kijken naar wat je nu eet en zien waar je met kleine veranderingen grote verschillen kunt maken. Maar ga niet in één keer je gehele eetpatroon omgooien. Begin klein en pas elke week of twee weken een onderdeel aan. Op die manier is de overgang klein, waardoor het makkelijker vol te houden is op de langere termijn. Wil je met je hele gezin verandering brengen in het eetpatroon, denk er dan aan dat verandering voor (kleine) kinderen vaak een kwestie is van wennen. Geef het de tijd om te wennen aan nieuwe dingen en zorg dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.