Vakantie-kilo’s voorkomen

Vakantie is dé tijd om te genieten. Genieten van je gezin, (hopelijk) mooi weer, de natuur, dagjes weg en lekker eten in de lokale restaurants of barbecues tijdens lange zomeravonden. Herinneringen aan de vakantie blijven je altijd bij, maar soms blijven de extra kilootjes door het lekkere eten ook hangen. De vakantieperiode is vaak een tijd dat je even ‘vergeet’ op je eetgewoontes te letten. Soms gooi je alle remmen los, maar heb je daar na je vakantie toch spijt van.

Je eetpatroon ziet er tijdens de vakantie vaak anders uit. Je staat later op, je eet met je gezin vaker een uitgebreid ontbijt of lunch en gaat uit eten bij restaurants in de buurt van je vakantieverblijf. Dit is natuurlijk heerlijk, maar kan gevolgen hebben voor je gewicht. Hoe kun je nou voorkomen dat je na die heerlijke vakantie weer volop aan de slag moet om die extra kilootjes kwijt te raken?

Probeer tijdens de vakantie toch een bepaald ritme aan te houden. Houd de drie hoofdmaaltijden aan als pijlers voor de rest van de dag. Als je dit doet, voorkom je dat je onnodig gaat lopen snaaien gedurende de dag. Drink voldoende, ook dit geeft je een voller gevoel waardoor de extraatjes minder lokken. Onthoud dat alcoholische dranken meer calorieën bevatten dan water, thee en koffie.

Ga je uit eten? Geniet vooral! Kies eventueel de gezondere opties, dus vis in plaats van een biefstuk en neem desnoods een lekkere kop koffie of thee als dessert in plaats van een calorierijke ijscoupe. Heb je even geen zin om de gezondere variant te kiezen? Ik geef je groot gelijk. Je kunt de volgende dag weer opletten op wat je eet. Dit vraagt misschien wat meer zelfdiscipline de volgende dag, maar dit zal het zeker waard zijn.

Als je geregeld de barbecue aandoet, bedenk eens wat er naast vlees en vis nog meer lekker kan zijn om te grillen. Veel groenten en sommige soorten fruit zijn heerlijk om op de barbecue te leggen. Ook kun je bij de barbecue een lekkere salade maken. Dit zorgt ervoor dat je niet enkel vlees eet, maar uiteindelijk een gevarieerde maaltijd binnen krijgt. Bedenk ook dat je een barbecue als vervanging van een pan kan gebruiken. Je kunt een volledige maaltijd volgens de Schijf van Vijf op een barbecue bereiden!

Tot slot zijn er nog de uitjes. Ga je een dagje weg, een lange wandeltocht maken of ben je misschien nog op doorreis? Zorg voor voldoende gezonde snacks. Voorbeelden hiervoor zijn fruit, snackgroenten, crackertjes etc. Je hoeft echt niet tijdens elk uitje op locatie eten te kopen. Het is net zo makkelijk om van te voren even een lekker broodje klaar te maken, een fruitsalade in een hersluitbaar bakje te doen, wraps te beleggen met dat wat jij en je gezin lekker vinden. Doe een koelelement in een tas en je bent gegarandeerd van een lekkere én gezonde lunch of snack onderweg. Zo creëer je in no-time een gezellige picknick.

Mijn advies tijdens een vakantie: probeer een beetje te letten op de verschillende opties die er zijn qua eten, las af en toe een dag in dat je ‘compenseert’, houd in de gaten wat je eet, beweeg voldoende dus ga lekker wandelen, fietsen en zwemmen, maar vooral: Geniet! Een extra ijsje op z’n tijd zorgt er echt niet voor dat je gelijk een kilo zwaarder terugkomt van vakantie 😉

 

Geef een reactie