Terug in vorm

December is dé maand waarin lekker veel, anders en misschien ook wel ongezonder gegeten wordt. Het begint al op 5 december, Sinterklaasavond. Met het gezin en eventueel familie gezellig bij elkaar, kruidnootjes, banketletters en chocolade ten overvloede op tafel. Daarna volgt het kerstdiner. Wederom ontzettend gezellig, met goed gevulde tafels. Vaak worden er nieuwe recepten uitgeprobeerd die niet altijd even gezond zijn. Het gourmetstel is ook geregeld onderdeel van de kerstviering. Hierop is vooral veel vlees te vinden.

Tot slot is er oud en nieuw. Deze dag begint vaak aan het einde van de middag op 31 december en eindigt pas op 1 januari na de welbekende nieuwjaarsborrels. Om de tijd tot twaalf uur te doden, worden spelletjes gedaan, er wordt uitgebreid gegeten en voor de volwassenen zijn er heerlijke alcoholische versnaperingen en champagne. Dit eet- en drinkgelag wordt op 1 januari nog eens dunnetjes over gedaan tijdens het nieuwjaarwensen bij vrienden en familie.

Eten en drinken genoeg dus in deze periode. Hartstikke lekker en gezellig, maar als je op je lijn let, is deze periode heel lastig. Je wordt continu in de verleiding gebracht met al dat (ongezonde) lekkers. En als je de menu’s toch gezond weet te houden, krijg je vaak toch extra calorieën binnen door de grotere porties en de alcohol. Ook beweeg je gedurende de feestdagen vaak een stuk minder dan je lichaam gewend is.

Zelf vind ik deze periode heerlijk! Ik sta uitgebreid in de keuken en probeer nieuwe recepten uit. Voor de kinderen is er thema-snoepgoed en hangen ook de kerstkransjes en zuurstokjes in de kerstboom (tot nu toe kunnen zij de verleiding beter weerstaan dan hun vader 😉). En om heel eerlijk te zijn, let ik minder op het gezonde aspect van voeding dan ik de rest van het jaar doe.

Wanneer je tijdens de feestperiode meer of anders eet, moet je lichaam daarvan herstellen en daar ook de tijd voor krijgen. Het komt er op neer dat je lichaam uit balans is geraakt, en er is tijd nodig om die balans weer terug te krijgen. Ik geef je enkele tips om na de feestdagen, of zelfs al tussen kerst en oud&nieuw, weer in vorm te komen:

  1. Neem jezelf voor om tijdens de feestdagen minstens een half uur per dag te wandelen of een andere vorm van beweging zoals fietsen, hardlopen of sporten. Heb je tijdens de feestdagen buitensporig gegeten of gewoon te weinig beweging gehad? Probeer dan een uur tot anderhalf uur te bewegen. Dit kun je ook bereiken door naar de winkel te fietsen i.p.v. de auto te pakken, of pak eens de trap en laat de lift beneden staan.
  2. Start vooral géén crashdieet. Dit heeft ten eerste maar een tijdelijk effect en het kan ook schadelijk zijn voor je lichaam. Je vermijd dan teveel noodzakelijke voedingsstoffen, die je lichaam juist tijdens het herstel nodig heeft. Ben je echt teveel aangekomen, kies er dan voor om tijdelijk 300-500 Kcal minder tot je te nemen.
  3. Verminder of stop helemaal het gebruik van alcoholische en suikerhoudende drankjes. Hierin zitten veel verborgen calorieën die je in zeer korte tijd tot je neemt. Kies liever voor water of thee. Dit helpt gelijk om al die afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
  4. Beperk de inname van slechte vetten en snelle suikers weer. In de feestmaaltijden zaten er waarschijnlijk meer dan je lichaam gewend was. Door hiermee te minderen zul je al snel resultaten zien.
  5. Zaten de kerstdiners vol met volle room, crème fraîche en slagroom, kies nu weer voor de magere en halfvolle varianten. Dit is niet alleen gezonder, het bevat ook nog eens stukken minder calorieën.


Wil je de feeststemming nog niet helemaal kwijt? Ga eens op zoek naar lekkere, gezonde en feestelijke recepten voor de komende periode. Zo blijf je op een gezonde manier toch nog in die gezellige sfeer, maar zonder de dikmakende calorieënbommetjes. En je komt er zo ook nog achter dat gezond eten ook gewoon ontzettend leuk en lekker is.

Tot slot:
Natuurlijk is de makkelijkste manier om weer in vorm te komen: niet aankomen tijdens de feestdagen. Hoe realistisch dit voor de meesten van ons is, weet ik niet. Ik geniet van het lekkere eten en de gezelligheid, maar let wel op mijn eigen grenzen. Stel van te voren voor jezelf vast wat en hoeveel je wilt eten, dat scheelt een schuldgevoel achteraf. En laat je jezelf toch helemaal gaan? Dan heb je hier in elk geval gelezen hoe je na alle festiviteiten weer in die oude vertrouwde jeans kunt passen!

Geef een reactie