Terug in je ritme

Vakantie…. Voor een groot deel van Nederland is de zomervakantie alweer ten einde. De kinderen zijn weer naar school, jij bent weer naar je werk en de ontspannen tijd met elkaar lijkt al snel verleden tijd. Vaak is dit een periode van zoeken. Zoeken naar het oude ritme, je eigen balans en de balans binnen je gezin. De overgang van even helemaal niks moeten naar opeens weer overal op tijd moeten zijn en deadlines, is zeker na een vakantieperiode groot.

Terugkomen in je ritme en balans is soms lastig. Juist door die grote overgang, valt het omschakelen soms tegen. Dit geldt niet alleen voor je voeding, maar ook voor je mentale balans. Zowel je lichaam als je geest moeten weer terug naar hoe het was voor de vakantie. Wanneer je vakantie hebt, leef je nu eenmaal anders. Je eet anders, beweegt anders en bent met compleet andere dingen bezig dan op een doodnormale werkdag.

Niet alleen volwassenen kunnen hier last van hebben, ook kinderen reageren op verandering. Eerst moesten ze schakelen van elke dag school naar elke dag vakantie, maar ook tijdens de vakantie moeten ze vaak schakelen omdat je als ouders nou eenmaal niet (altijd) ook zes weken vakantie kunt opnemen. En wanneer de vakantie voorbij is, wordt er opeens weer van je kind verwacht dat hij vijf dagen naar school gaat.

Bij jezelf kun je merken dat je de overgang als lastig ervaart. Bij je kind is dit soms wat lastiger. Zeker op jongere leeftijd kunnen kinderen niet goed verwoorden wat ze voelen of wat ze ervaren. Vaak merk je dat je kind sneller emotioneel reageert (kwaad worden, huilen) of juist heel er aan je hangt. Let op gedragsveranderingen bij je kind zodat je kunt inspelen op de behoeften van je kind op dat moment. Hij zal namelijk niet altijd doorhebben dat juist de verandering van ritme zorgt voor een ongemakkelijk/soms ongelukkig gevoel.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je zo geleidelijk mogelijk weer terugkomt in het oude ritme? Ik zeg expres ‘geleidelijk’ omdat een langzame terugkeer naar het oude ritme zorgt voor een zo klein mogelijke omslag in de beleving. Door abrupt terug te gaan, is de omslag in één keer ontzettend groot. Zeker voor een kind. Kleine stapjes zorgen voor een soepele overgang.

 • Probeer de eerste week zo min mogelijk extra activiteiten te plannen. Dit zorgt ervoor dat zowel jij als je kind na werk of school de tijd hebben om te ontladen en bij te komen.
 • Neem elke dag bewust de tijd om de dag door te nemen. Op deze manier verwoord je alles wat er gebeurt is en kun je het makkelijker plaatsen. Zo houd je overzicht over je dag.
 • Vraag niet teveel van jezelf. Wanneer je na vakantie terugkomt is vaak je mailbox ontploft en heb je het idee dat alles nog die eerste dag beantwoord moet zijn. Dit is alleen totaal niet realistisch.
 • Zorg voor een goed eetpatroon. Vergeet vooral door alle hernieuwde hectiek het ontbijt niet! Drie maaltijden per dag en twee tot drie tussendoortjes zorgen ervoor dat je het de hele dag vol kunt houden.
 • Vergeet niet om echt de tijd te nemen om te eten. Op kantoor heb je ook gewoon lunchpauze, waardoor je bewust even een break neemt van alles wat ‘moet’. De avondmaaltijd is de ideale tijd om met je gezin de dag door te nemen.
 • Vraag hoe je kind zich voelt. Neem hier zeker de eerste periode echt de tijd voor. Vindt je kind het lastig om het te verwoorden, vraag dan wat leuk/goed was en vooral ook wat niet leuk/goed was aan de dag.
 • Loop jezelf niet voorbij. In de vakantie had je meer tijd voor jezelf en je gezin dan normaal. Vergeet niet dat je ook na de vakantie belangrijk bent voor iedereen om je heen en dat het dus essentieel is dat je tijd voor jezelf blijft nemen.
 • Voor kinderen kan het helpen als het nieuwe ritme in beeld gebracht wordt. Op veel scholen worden de dagen ook met plaatjes in kaart gebracht, dat kan thuis net zo goed. Je kind weet dan waar het aan toe is en wat er van hem verwacht wordt.Tot slot:
  Vaak is het de eerste week echt even zoeken en worstelen. Besef ook dat dit echt heel normaal is. Maak je dus ook niet te druk als je die eerste week nog even totaal geen behoefte hebt om naar de sportschool te gaan of dat je ’s avonds alleen nog maar languit op de bank wilt liggen. Gun jezelf de tijd om weer te wennen aan het dagelijks leven.
  Ga er het eerste weekend juist wel even op uit om nog een beetje het vakantiegevoel op te zoeken en echt bewust te genieten van jouw tijd of gezinstijd! Juist omdat je in de vakantie veel samen bent geweest met je gezin, of vrienden, is de overgang na de vakantie zo groot. Je ziet je collega’s meer dan je vrienden, partner of kinderen. Maak daar dus extra tijd voor en je zult zien dat dit je weer nieuwe energie geeft om de volgende week aan te kunnen!