Spanning bij kinderen

Veel kinderen hebben er last van: buikpijn op drukke dagen, minder eetlust bij spanning, misselijkheid voor een belangrijke toets of een mindere darmwerking wanneer er een belangrijke gebeurtenis om de hoek staat. Misschien herken je het ook wel bij jezelf. Je moet voor je baas een belangrijke presentatie geven en de dagen ervoor voel je je niet helemaal fit. Onverklaarbare misselijkheid, geen of juist heel veel trek, een knoop in je maag en obstipatie. 

Dit is heel normaal, maar het kan wel lastig zijn. Wanneer jouw kind in de ochtend naar beneden komt en aangeeft dat hij buikpijn heeft is het niet gelijk duidelijk of er echt iets aan de hand is op lichamelijk gebied of dat je kind last heeft van bijvoorbeeld spanning. Veel ouders wuiven het weg met: “je bent gewoon schoolziek”. Sommige ouders houden hun kind juist thuis bij deze klachten. 

In mijn ogen is er geen goede of foute handeling. Als ouder weet jij wat jouw kind aan kan en wanneer hij toe is aan een dag rust. Wel vind ik het belangrijk om de klachten niet te schuiven onder het kopje ‘schoolziek’. Je kind is ten eerste waarschijnlijk niet ziek en ten tweede hebben de klachten een oorsprong. Het uitzoeken waar de klachten vandaan komen moet voorop staan. Bij lichamelijke klachten is het altijd belangrijk eerst bij je huisarts uit te sluiten dat er daadwerkelijk lichamelijk iets niet in orde is en het dus gaat om psychosomatische klachten. 

De balans tussen belasting en draagkracht is van belang voor het goed functioneren van je kind en vermindert dit eventuele lichamelijke klachten door voortdurende spanning. Die continue spanning zorgt namelijk voor een prikkeling op de zogenaamde ‘zwervende zenuw’. Deze zenuw loopt vanuit de hersenen via het lichaam naar uiteindelijk de dikke darm. Hierdoor kunnen er lichamelijke klachten gevoeld worden bij spanning of stress. 

Wanneer je kind lichamelijk gezond is, kan je gaan kijken naar andere oorzaken. De lichamelijke klachten kunnen veroorzaakt worden door aanhoudende spanning. De klachten kunnen hun oorsprong vinden in twee oorzaken:  

  • de belasting voor je kind is te groot, of  
  • de draagkracht van je kind is te klein/afgenomen.  

Wanneer de belasting voor je kind te groot is, is het goed te kijken naar bijvoorbeeld de verantwoordelijkheden die je jouw kind geeft. Passen deze bij de leeftijd of zijn ze toch net te hoog gegrepen. Maar ook toetsen op school, een optreden of een nieuwe school kunnen een te hoge belasting zijn voor je kind. Toetsen zal je kind altijd moeten maken, maar kijk eens naar de voorbereiding. Misschien kan je daar samen met je kind veranderingen in zoeken, waardoor de spanning afneemt.  

De draagkracht van je kind kan afnemen door onder andere ziekte, te weinig rust/slaap, slecht(er) eetpatroon of te weinig ontspanning. Wanneer je lichaam in optimale conditie is, is je zenuwstelsel beter opgewassen tegen een zwaardere belasting. Je zenuwstelsel functioneert optimaal wanneer deze voldoende brandstof heeft, waaronder vitaminen (vooral vit.B) en mineralen (vooral magnesium). Daarbij is natuurlijk ook de algehele mentale draagkracht van belang. 

De algehele, mentale draagkracht van je kind kun je versterken door bijvoorbeeld te kijken of er sprake is van bepaalde angsten, prikkelgevoeligheid of slaaptekort. Wanneer dit het geval is, kun je door middel van een kindercoach aan de slag met deze punten. De draagkracht van je kind wordt op die manier vanuit zijn eigen, al bestaande krachten, verder opgebouwd.  

Veel factoren die we niet in de hand hebben kunnen voor extra spanning zorgen. Denk maar eens aan een plotseling overlijden, maar ook aan een nieuw kind in de klas of de verhuizing van het beste vriendinnetje van je kind. Wel kan jij je kind leren zijn eigen grenzen te leren kennen, zijn emoties te (h)erkennen en ondersteunen tijdens het opgroeien. Al die dingen, kunnen de belasting voor je kind verlichten.  

Tot slot: 
Merk jij nou dat je kind al langere tijd met onverklaarbare klachten rondloopt, maar kom je zelf niet tot de kern van het probleem? Is je kind geregeld ziek, vermoeid of heeft hij vaak buikpijn maar lijkt hij niet ziek? Kijk eens naar eventuele veranderingen in zijn leven of naar belangrijke gebeurtenissen in het verleden of de toekomst. Het kan zijn dat daar de oorzaak van de klachten ligt. Kom je er nou niet uit, stuur mij dan een berichtje. Soms sta je als ouder gewoon net te dicht op je kind om te zien welke kant je op moet kijken. Ik help jullie graag zodat je kind weer lekker in zijn vel komt maar ook weer terug in zijn eigen balans.