Ouder worden brengt een hoop veranderingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan stoppen met werken, minder bewegen, lichamelijke veranderingen en mentale veranderingen. Wanneer je ouder wordt, heb je iets minder eten nodig. Dit komt doordat je spieren in omvang afnemen, maar ook omdat je minder beweegt. Dit zorgt ervoor dat je minder energie nodig hebt en dus minder eten.
Juist deze veranderingen zorgen ervoor dat je voeding meer aandacht verdiend. Het is namelijk niet de bedoeling dat je door minder te eten, ook minder van de belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Belangrijk is het om te letten dat je voeding alsnog voldoende eiwit, vitaminen en mineralen bevat.
Een andere, vaak vergeten, verandering is de verandering in omgeving van ouderen. Voor velen komt er een moment waarop ze niet meer thuis kunnen wonen en naar een verzorgingshuis zullen verhuizen. Ook het overlijden van de levenspartner heeft grote impact op het eetgedrag van ouderen. Velen verliezen een deel van hun eetlust. Dit vindt plaats naast het normale verlies van eetlust dat zich op latere leeftijd kan ontwikkelen.
Enkele belangrijke voedingsstoffen voor ouderen zijn:
Calcium: Dit is belangrijk voor de botten. Op latere leeftijd neemt de botdichtheid af. Dit kun je niet voorkomen, maar wel vertragen door de inname op peil te houden. Calcium zit voornamelijk in melk en kaas. Drink je geen melk? Denk dan aan sojamelk met toegevoegd calcium.
Vitamine D: De hoofdbron van deze vitamine is de zon, maar wordt bijvoorbeeld ook toegevoegd aan margarine ne halvarine. Voor vrouwen vanaf 50 jaar wordt 10 microgram extra vitamine D aanbevolen middels suppletie. Voor mannen en vrouwen vanaf 70 jaar wordt 20 microgram aanbevolen.
Eiwit: Eiwit is een belangrijke stof voor het behoud van gezonde spieren. De spiermassa neemt geleidelijk af naarmate je ouder wordt. Ook dit is een proces dat je niet kunt voorkomen. Door voldoende beweging en voldoende inname van eiwit kun je dit proces wel langzamer laten verlopen.
Algemene adviezen die op iedere leeftijd gelden, maar nog belangrijker worden naarmate je de 70 gepasseerd bent zijn: het eten van voldoende vezelrijk voedsel, ruim voldoende water drinken en doe zuinig aan met de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Deze adviezen zijn er omdat onder andere de darmen en nieren minder snel/sterk functioneren.
Wanneer ouderen het plezier in eten verliezen door bijvoorbeeld het verlies van hun partner, verhuizing, een slechter gebit of het langzaam verlies van geur en smaak, is het des te belangrijker dat er gelet wordt op de eetomgeving. Zorg dat de oudere een fijne plek heeft om rustig te eten, maar ook dat er een veilige plek is om het eten te bereiden. Ook de manier van voedselbereiding kan een rol spelen in de hoeveelheid voedingsstoffen die een oudere binnenkrijgt. Een slechter wordend gebit vraagt om zachter voedsel en eventueel gemalen of geprakt eten.
Het dekken van de eettafel voor elke maaltijd is een voorbeeld van het aantrekkelijker maken van de eetomgeving. Zorg dat de tafel er gezellig uitziet, dit maakt dat een oudere het eetmoment prettiger ervaart. Wil je als ouder persoon niet alleen eten? Kijk eens rond in de omgeving of er gezamenlijke huiskamers zijn waar meer ouderen samen kunnen komen eten. En wanneer koken niet meer lukt, informeer naar de mogelijkheden om kant-en-klare maaltijden aan huis te laten bezorgen, of naar de mogelijkheden om bij bijvoorbeeld een verzorgingshuis enkel de warme maaltijd mee te eten. Vaak worden deze opties geboden, maak er gebruik van. Het zorgt ervoor dat je onder de mensen bent en een gezellige, levendige eetomgeving creƫert voor jezelf.
Tot slot:
Voor ouderen is het vaak lastig om zelf actie te ondernemen als ze problemen met bijvoorbeeld eten ervaren. Daarom is het zo belangrijk dat ouderen, zeker in deze rare periode, op tijd geholpen en ondersteund worden. Dit voorkomt uiteindelijk grotere problemen zoals eenzaamheid of lichamelijke klachten. De huisarts, gemeente of zelfs een lokaal verzorgingshuis weet vaak de juiste hulpinstanties te vinden. Bij twijfel, trek aan die bel.