Ons verhaal (deel 2)

Afgelopen keer vertelde ik jullie hoe mijn fascinatie voor voeding gegroeid is na de komst van onze kinderen en dan vooral het verhaal over onze oudste dochter. Nu bestaat Gewogen Balans niet enkel uit het geven van advies gerelateerd aan voeding. Ook aromatherapie is een belangrijk onderdeel van mijn praktijk. Hoe dat ontstaan is, ga ik jullie vandaag vertellen.

Op het gebied van voeding heeft vooral het eetgedrag van onze oudste een grote rol gespeeld. Op het gebied van aromatherapie kan ik wel zeggen dat het vooral de jongste is geweest die hier een belangrijk aandeel in heeft gehad. Zij is nu bijna 5 jaar oud, eet bijna ‘voorbeeldig’ en is een heerlijk, vrolijk meisje.

Echter, toen ze net een jaar oud was ging het mis. We hadden net een maand ervoor haar eerste verjaardag gevierd toen ze ziek werd. In eerste instantie dachten we aan een griepje. Ze kreeg koorts, wilde niet echt meer lekker eten en drinken en was niet haar vrolijke zelf. Vanaf het moment dat er uitslag in haar gezicht kwam, ondernamen wij actie.

Niet wetende dat ze binnen een dag op de IC aan de beademing zou komen te liggen, ging mijn man naar het ziekenhuis en werd ze al vrij snel doorverwezen naar het Brandwondencentrum in Beverwijk. Na veel testen, bleek ze een aandoening te hebben genaamd ssss. Dit is een ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat ze door de stafylokok bacterie blaren kreeg.

Helaas moest ze onder narcose behandeld worden en toen kreeg ze een ademstilstand. Na een week op de kinder IC in Amsterdam en een hele hoop medicatie, is ze er gelukkig goed uit gekomen. Voor ons waren het hele spannende en stressvolle tijden. Haar wonden heelden mooi en als je haar nu ziet, zou je niet zeggen dat ze ooit zo ziek geweest was. We zijn nog elke dag dankbaar voor het snelle ingrijpen en de ontzettend goede zorgen die we hebben mogen krijgen in beide ziekenhuizen!

Na dit hele avontuur, begon het me te dagen hoeveel chemische ‘troep’ ze binnen had gekregen om de ziekte te behandelen. In dit geval was het echt noodzakelijk en bedachten we ons geen moment om het toe te laten dienen. Wel besefte ik me toen, dat we in huis ook veel chemische middelen gebruiken, terwijl dit ook anders kan.

Ik ben me gaan verdiepen in aromatherapie. Door de puurheid van de oliën, krijg je geen chemische stofjes binnen. Denk eens aan kaarsen, schoonmaakmiddelen, zalfjes etc. Als je de ingrediëntenlijst leest, zie je veel woorden staan die je waarschijnlijk niet eens kent. Dit moest anders bij ons in huis. Waar mogelijk, wilde ik de middelen vervangen door natuurlijke producten.

Nu heb ik de schoonmaakmiddelen vervangen door een natuurlijke variant, ondersteun ik de meiden én onszelf bij lichamelijke klachten met een daarbij passende olie en ook op het mentale vlak kan ik ons gezin verlichting geven door de juiste olie op de juiste manier toe te passen. Bij hoofdpijn gebruik ik bijvoorbeeld geen paracetamol meer, maar pepermuntolie. Bij verkoudheid van de meiden zet ik een kind-veilige olie in.

Na het hele ziekenhuis-avontuur ben ik uiteindelijk tegen mijn eigen grenzen aangelopen. Door middel van aromatherapie en gewone therapie, vond ik een goede balans om er weer uit te komen. Op mentaal vlak heb ik mezelf goed kunnen ondersteunen door toepassing van aromatherapie in mijn eigen leer- en herstelproces. Ik ondervond toen heel bewust de werking van de etherische oliën.

Ik wil met mijn verhaal absoluut niet zeggen dat medicatie slecht is. Integendeel: zonder medicatie had ons dochtertje het waarschijnlijk niet gered! Wel weet ik uit ervaring en door mijn opleiding tot aromatherapeut dat je veel chemische middelen kunt vervangen door natuurlijke varianten. Op die manier houd je je thuis als een veilige omgeving voor jezelf en je gezin. Geen chemische middelen meer op oppervlakken en geen schadelijke stoffen op de huid van jou of je kind. Op deze manier hebben wij een gezonde, natuurlijke basis gelegd voor ons gezin.

Tot slot:
Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze. Bij klachten altijd eerst je huisarts of een deskundige raadplegen. Bij ziekte is een arts nog altijd de eerste persoon bij wie je advies en behandeling dient te vragen. Daarbij is de kans op contra-indicatie aanwezig bij het gebruik van etherische oliën. Een voorbeeldje: onze jongste mag absoluut geen eucalyptus olie gebruiken, dit om herhaling van een stridor te voorkomen. Vraag daarom altijd advies voor het gebruik van etherische oliën.
Wél kan aromatherapie een hele mooie basis leggen voor een gezonde leefomgeving voor jou en je gezin!