Motivatie vasthouden

Nu het einde van het jaar in zicht komt, stellen veel mensen goede voornemens op voor zichzelf. Eén van de meest voorkomende goede voornemens is toch wel afvallen. Ook gezonder eten staat veel op de lijstjes, samen met meer bewegen. Deze drie samen vormen een mooi uitgangspunt voor een gezondere leefstijl.

De eerste weken ben je waarschijnlijk ontzettend gemotiveerd en behaal je vrij snel je gestelde subdoelen. De eerste kilo’s vliegen eraf, de koelkast en fruitschaal liggen vol met gezonde groenten en fruit en de ongezonde snacks zijn ver te zoeken. Misschien ben je zelf wel heel fanatiek gezonde tussendoortjes aan het bereiden! Ook de sportschool is een veel bezochte plek voor jou die eerste paar weken. Maar dan….

Het dagelijks leven neemt je weer compleet in beslag. Afspraken zorgen ervoor dat je niet altijd even gezond eet en je zegt steeds makkelijker: “Ach, nu even snel een patatje eten en morgen eet ik weer gezond”. De kinderen beginnen weer aan hun buitenschoolse activiteiten waardoor het avondeten niet altijd in je gezonde ritme past. Op die manier sluipen oude gewoonten er langzaam maar zeker weer in.

Hoe houd je nu die motivatie vast om gezonder te eten en te leven? In eerste instantie is het echt de verandering van je mindset. De sterke wil van jezelf, moet je vast zien te houden. Wanneer je eenmaal verslapt, val je gemakkelijk terug in oude gewoonten. Maar verandering kost tijd en tijd is voor veel mensen juist het probleem. Om je te helpen de motivatie te behouden, hier een paar tips:

  1. Stel haalbare doelen en deel deze op in subdoelen. Wil je bijvoorbeeld 8 kilo kwijt, deel dit op in drie delen. Wanneer je een subdoel behaald hebt, mag je jezelf best belonen! Stel de beloningen van tevoren vast, dit werkt al motiverend. Wil jij een dagje sauna? Na de eerste 3 kilo mag dit! Je werkt dan toe naar een beloning en niet zo zeer naar een gewicht. Zorg er natuurlijk wel voor dat het geen eetbare beloningen zijn
  2. Kies een kledingstuk dat je al heel lang niet meer past, maar wat je wel heel graag weer aan wilt kunnen. Op die manier leg je ook weer de nadruk op een ‘beloning’ en niet op een getal op de weegschaal. En wanneer je je doel bereikt hebt, zal je maar wat trots zijn als jij weer fier in die mooie broek of dat leuke jurkje rondloopt.
  3. Gebruik geen weegschaal maar een spiegel. Getallen op de weegschaal zeggen veel, maar lang niet alles. Het gaat er voornamelijk om dat jij je goed voelt. En als jij de ene dag 200 gram meer weegt dan de vorige dag, zal je je waarschijnlijk minder lekker in je vel voelen zitten, terwijl dat nergens voor nodig is. Gewicht fluctueert, dat hou je niet tegen. Ga voor gevoel, niet voor gewicht. Als jij je goed voelt, straal je dat uit en zie je dat terug in je spiegelbeeld.
  4. Stel een lijstje op met ‘waarom’. Waarom wil jij afvallen? Zo’n lijstje zal je motiveren om die punten te bereiken. Wil jij van de zomer weer in die bikini passen, of wil je die zwembandjes nu toch echt ook eens in de winter kwijt? Hang dit lijstje ook zichtbaar op, zodat dit je geregeld herinnerd aan je doel.


Het belangrijkste in het gehele proces is dat je eerlijk blijft naar jezelf. Jij bent degene die gezonder wil leven. Als je almaar excuses bedenkt waarom je toch dat ene wijntje mag drinken of toch ’s avonds die blokjes kaas mag eten, saboteer je je eigen proces. Geef een blessure niet de schuld van het te weinig bewegen, maar ga op zoek naar andere mogelijkheden. Natuurlijk heb je die blessure, maar er zijn zoveel andere manieren waarop je in beweging kunt komen. Zolang jij excuses bedenkt, duurt het alleen maar langer eer jij je doelen bereikt.

Tot slot:
Afvallen of je eetpatroon aanpassen is niet iets dat je even in een dag of week doet. Het is een proces waar je de tijd voor moet nemen. Zeker wanneer je net begint, zal je streng voor jezelf moeten zijn, maar uiteindelijk kom je in een ritme dat bij jou past, en is het geen aanpassing meer maar gewoon je nieuwe eetpatroon. Het gaat dan vanzelf. Het is belangrijk om niet té streng te zijn voor jezelf. Af en toe uit eten of een wijntje bij de openhaard moet echt wel kunnen. Zolang je daarna maar weer teruggaat naar je gezonde eetpatroon en je het niet uit de hand laat lopen. Eten moet een feestje blijven en dat kan ook op een gezonde manier!

Geef een reactie