Menstruatieklachten verlichten

Gemiddeld is een vrouw zeven jaar van haar leven ongesteld. Dat is een hele lange periode, en deze periode lijkt nog langer wanneer je tijdens die menstruaties ook nog eens last hebt van onder andere hoofdpijn, krampen, misselijkheid, buikpijn en een wisselend humeur. Al deze klachten maken de toch al vervelende tijd nog vervelender. Iedere maand kijken vrouwen weer op tegen die ene week van ongemak.

Gelukkig zijn er vele middelen om die vervelende weken aangenamer te maken en de klachten te verlichten. Dit kan met zowel veranderingen op het gebied van voeding, maar ook door de toepassing van etherische oliën. De combinatie van die twee zorgt ervoor dat je net even wat makkelijker de week door komt. Maar hoe kunnen voeding en etherische olie je nu eigenlijk helpen? Ik ga hieronder eerst in op het stukje voeding, daarna zal ik enkele toepassingen van etherische olie benoemen.

Voeding:
Klachten rondom de menstruatie vinden hun oorzaak grotendeels in de verandering van de hormoonhuishouding. Daardoor merk je vaak al voor je menstruatie veranderingen in bijvoorbeeld je humeur en huid. Sommige voedingsmiddelen kun je proberen te vermijden om zo klachten te verminderen. Het gaat dan om bijvoorbeeld:
– Cafeïne: dit zit in onder andere koffie, cola en chocolade
– Alcohol: overmatig gebruik kan de klachten verergeren
– Suiker: door veel te snoepen ontstaan er schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat de klachten kan verergeren
– Zout: gebruik dit sowieso zo min mogelijk

PMS klachten ontstaan vaak door een disbalans in de hormonen die zorgen voor de menstruatiecyclus, zoals oestrogeen en progesteron. Voor de aanmaak van voldoende progesteron zijn zink, magnesium, onverzadigde vetzuren en vitamine B6 nodig. Daarom is het aan te raden voldoende plantaardige vetzuren binnen te krijgen, alsmede vitamine B(uit bijvoorbeeld volkorenproducten).

Tot slot is er een vrij logisch verband tussen je stoelgang en menstruatiepijn. Je buik wordt gevoeliger naarmate je menstruatie nadert. Wanneer er tegelijkertijd ook nog een verstopping zit, wordt de dikke darm ook gevoeliger. Dit kan overgaan op de baarmoeder die er tegenaan ligt. De krampen van zowel je baarmoeder als darmen worden dan als extra pijnlijk ervaren. Zorg dus voor voldoende vezels en beweging om je darmen in optimale vorm te houden.

Etherische olie:
Zowel je lichamelijke klachten als mentale gezondheid kun je ondersteunen wanneer je last hebt van PMS of een pijnlijke menstruatie. De meest directe verlichting van je lichamelijke klachten bereik je door etherische olie te verdunnen in een draagolie. Hierdoor ontstaat een massageolie, waarmee je zachtjes je buik kunt insmeren en masseren. De werking van de etherische olie trekt dan door je huid naar binnen. Scharlei en cypres werken bijvoorbeeld allebei krampstillend, terwijl geranium je hormoonhuishouding in balans brengt.

Wat betreft je prikkelbaarheid, ‘moodswings’ en bijvoorbeeld hoofdpijn, kun je ervoor kiezen etherische olie in een diffuser te druppelen. Door het gebruik van de diffuser ontstaat er een continue aanvoer van de etherische olie waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Zowel de geur als de heilzame werking, zorgen voor verlichting van je klachten. Je kunt dan denken aan pepermunt tegen de hoofdpijn, bergamot voor een regulerende werking van de hypothalamus en emotionele balans of vanille voor een beter humeur (ga nooit zelf zomaar aan de slag met etherische oliën, maar win altijd advies in van een aromatherapeut, in verband met eventuele bijwerkingen).

Tot slot:
PMS, je menstruatie en de overgang zullen nooit een feestje worden, helaas. Maar hopelijk lukt het je met bovenstaande tips wel om die weken voor jezelf wat aangenamer te maken. Wees (extra) lief voor jezelf, gun jezelf dat warme bad, eventueel met etherische olie erin en zoals je hebt gelezen hierboven: eet ook gezond. Maar af en toe een genietmomentje verdient elke vrouw in die periode!