Lekkernijen tijdens de feestdagen

Al enkele maanden liggen de kruidnoten, pepernoten en al het andere thema-snoepgoed in de schappen in de winkels. En vaak liggen die zakken dan ook nog eens heel strategisch opgesteld, waardoor het weerstaan van de verleiding je heel lastig gemaakt kan worden. De eerste feestdag met veel snoepgoed is toch wel Halloween, maar daarna volgen nog Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Zo’n anderhalve maand lang heb je dus constant snoepgoed in huis.

Het is voor volwassenen vaak al lastig genoeg om al dat lekkers te weerstaan, laat staan voor kinderen. Kinderen hebben een sterke voorkeur voor zoetigheid, daar wordt je immers mee geboren. Als ouder dien je natuurlijk het goede voorbeeld te geven, en neem je als de kinderen in de buurt zijn geen overdadige hoeveelheden snoep en lekkers. Maar wat nu als de kinderen op bed liggen en jij hebt nog lekkere trek? Ik geef je hier enkele tips om verantwoord om te gaan met al die lekkernijen gedurende de periode van alle feestdagen.

Voor mensen die een zoetekauw zijn, geldt dat ze soms simpelweg een hele sterke ruggengraat moeten hebben om al die verleidingen te weerstaan. Dit geldt voor jou als persoon, maar ook voor jou als ouder. Kinderen zien, horen en ruiken deze dagen continu lekkers om zich heen. Houdt voet bij stuk en bepaal voor hen wat een gezonde hoeveelheid is en welk snoepgoed ze wel en niet mogen eten. Tijdens Halloween en Sint Maarten maak je duidelijke afspraken omtrent het opgehaalde snoep en berg je de rest weg op een plek buiten het zicht van iedereen. Dit neemt de verleiding weg.

Wordt je tijdens de feestdagen eten of snoepgoed aangeboden, ga dan bij jezelf na of je écht trek hebt, of dat je mee-eet omdat de rest om je heen eet. Heb je geen trek? Neem het aanbod dan niet aan en bedank beleefd. Twijfel je aan je eigen gevoel voor trek? Oefen dan eerst met ‘nee-zeggen’, waarna je je eigen hongergevoel kunt leren ontdekken. Je kunt altijd achteraf nog iets aannemen als je ontdekt dat je toch echt trek hebt. Liever achteraf ja dan achteraf spijt. Ook kun je kijken naar gezondere alternatieven die aangeboden worden. Zo eet je toch mee, maar zonder schuldgevoel achteraf.

Heb je thuis al een vaste structuur voor de eetmomenten, dan kun je de tussendoortjes vervangen door bijvoorbeeld een handje kruidnootjes in plaats van een gewoon snoepje. Doe niet én-én. Weet je van te voren al dat je het thema-snoepgoed in huis gaat halen, haal dan niet ook nog eens gewoon snoep in huis. Op die manier vervang je de tussendoormomentjes en vul je ze niet aan met onnodige calorieën en suikers.

Wanneer je Sinterklaas of Kerst viert, zorg dat de schalen met lekkernijen niet continu in het zicht staan. Zet ze bijvoorbeeld in de keuken of in een kast en ga op vooraf bepaalde momenten rond met de schalen. Als je de schalen leuk versierd en vrolijk opmaakt, heb je dezelfde feestelijke beleving als wanneer de schalen de gehele tijd op tafel staan. Het gaat vaak meer om de sfeerbeleving dan om het daadwerkelijke eten van al dat lekkers.

Een laatste tip is om kleine hoeveelheden in huis te halen, puur voor de dag van de viering van het feest zelf. Je kunt tegenwoordig in meerdere winkels zelf je kruidnoten en snoepgoed schappen in bakjes of zakjes. Zo blijf je niet met kilo’s chocoladekransjes en pepernoten zitten wanneer de feestdagen voorbij zijn. En wanneer je met jezelf afspreekt ze enkel aan te schaffen op de feestdag zelf, kun je jezelf thuis ook niet in de verleiding brengen toch die zak chocolade leeg te eten. Ook kun je ervoor kiezen bijvoorbeeld een chocoladeletter te delen met het gehele gezin. Kies een neutrale letter uit (de ‘S’, de ‘P’ of de letter van jullie achternaam) en verdeel deze. Na 1 hap is vaak toch de letter niet meer te herkennen én op deze manier is de letter sneller op.

Tot slot:
De feestdagen zijn voor veel mensen dagen waarbij het draait om gezelligheid en lekker samen eten. De sfeer draagt ook bij aan hoeveel je eet. Wees je daarom bewust van het feit dat je geneigd bent meer te eten als je met meerdere mensen rondom de tafel zit of als je schalen vol lekkers voor je neus hebt staan. Neem een hap en neem de volgende pas als je mond helemaal leeg is. En is de verleiding toch te sterk? Geniet met mate, de smaak van een product ervaar je ook bij 1 hap, daar heb je er geen 20 voor nodig. Leer jezelf letterlijk bewust te genieten, dan ervaar je alles zoveel intenser en ben je sneller voldaan.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hedda

    Voor mij werkt nog steeds het beste: HAAL HET NIET IN HUIS! Beter 1x sterk zijn in de supermarkt dan tig keer sterk moeten zijn thuis.

    1. En dat is ook zeker een hele goede tip 😉 Zeker als je geen kleine kinderen in huis hebt die Sint Maarten of Halloween lopen, is dat een goede manier om niet continu tegen die verleidingen aan te lopen. En sommigen kunnen zich goed houden aan 1 snoepje per dag, anderen juist weer niet. Het is ook zoeken naar wat voor jou werkt! Heel goed dat je voor jezelf hebt vastgesteld dat het niet in huis halen, jóuw manier is die werkt voor jou!

Geef een reactie