Laat je kind lekker slapen

Nachtrust is voor je kindje net zo belangrijk als voor jou. Helaas is juist deze tijd voor veel kinderen hét moment dat ze erachter komen dat ze nog van alles willen. Soms is het een simpele knuffel, maar soms komen juist dan alle verhalen van de dag eruit waardoor bedtijd verschuift en jij uiteindelijk gefrustreerd aan je kind vraagt of hij nu eindelijk eens stil wil zijn want hij moet nu toch echt gaan slapen.

Wanneer je als ouder andere ouders spreekt waarvan het kind wel voorbeeldig slaapt, kan dat confronterend zijn. Echter, ouders waarvan het kind niet goed slaapt, zullen dit niet zo snel uitspreken. Soms denken ze dat ze iets verkeerd doen of hebben ze het hele assortiment aan trucs al geprobeerd en zitten ze gewoon niet te wachten op verhalen en tips van andere ouders. Je bent echt niet alleen in je struggles om je kindje goed te laten slapen!

Er kunnen veel dingen meespelen waardoor je kind misschien wat minder snel en makkelijk in slaap valt. Zo kan het te maken hebben met hun voeding van die dag, maar ook met hun gevoelens en indrukken die ze hebben opgedaan gedurende de dag op school of buiten. Op rustige momenten gaan kinderen, net als jij als volwassene, nadenken over wat er allemaal gebeurd en gezegd is. Ze spelen als het ware de dag in filmmodus af.

Het avondritueel begint eigenlijk al bij de avondmaaltijd. In Nederland eet het grootste deel van de gezinnen ‘s avonds warm. Door te letten op wat je kind eet voor het slapen gaan, maak je al een goede start voor een rustige nacht. Zwaar en vet eten zorgen voor een zwaar gevoel en snelle spijsvertering. Doordat je spijsvertering hard werkt, zul je minder moe zijn, maar je kunt ook merken dat je kindje ‘s nachts bijvoorbeeld opeens weer trek krijgt.

De juiste combinatie van voedingsstoffen kan een groot verschil maken. Zorg dat de maaltijden genoeg vitamine B6 en B3 bevatten. Deze ondersteunen belangrijke processen van het slaapritme bij je kind. Deze vitaminen vind je in onder andere banaan, volkoren producten, kip en vis. Door voeding te combineren dat rijk is aan tryptofaan en koolhydraten, maakt je lichaam melatonine aan, wat ervoor zorgt dat je goed kunt slapen.

Tijdens de maaltijd heb je mooi de kans om gelijk de dag door te nemen. Op die manier geef je je kind de kans zich te uiten, onopgeloste zaken te bespreken en rust in het hoofd te creeeren. Ook voelt je kind betrokkenheid vanuit jou als ouder. Dit kan een stukje rust en gevoel van begrip geven. Door tijdens het eten al over de dag te praten, hoeft je kind in bed niet meer over de (vervelende) dag te denken zodra hij op bed ligt.

Na de maaltijd is een mooie gelegenheid om nog even extra aandacht aan je kind te geven. Dit kun je doen door gewoon bij je kind te gaan zitten, je kind te knuffelen of bijvoorbeeld een massage te geven. Door de aanraking komt oxytocine vrij. Dit hormoon is belangrijk voor de hechting en vertrouwen. Als jouw kind aanvoelt dat het veilig is bij jou, zal hij na dit moment rustiger naar bed gaan. En soms is dit het moment voor je kind om te ontladen na een drukke dag.

Zorg daarnaast voor een duidelijke routine. Houdt elke avond dezelfde stappen aan voor het slapen gaan. Op die manier houdt je de situatie overzichtelijk voor je kind, maar weet hij ook wanneer hij de mogelijkheid heeft om zorgen uit te spreken of om gewoon leuke verhalen over de dag te vertellen. Zorg er tijdens de routine voor dat je niet laat merken dat er ‘haast’ is bij het naar bed gaan. Kinderen voelen dit aan en komen juist in verzet. Heb je toch een afspraak rond bedtijd: begin 5 minuten eerder aan de routine.

Ook aromatherapie helpt je kind bij het rustig inslapen. Door een half uur van te voren (bijvoorbeeld lavendel) olie in de diffuser te doen, creeer je een ontspannen sfeer. Er zijn tal van soorten oliën die je in kunt zetten voor en tijdens de slaaptijd. Kies je voor een massage, voeg dan de favoriete, ontspannende olie van je kindje toe aan een basisolie. Op die manier zorg je én voor een moment van hechting én help je je kindje ontspannen naar bed te gaan.

Tot slot:
Natuurlijk zijn de hierboven beschreven stappen geen magisch toverstokje voor een goede nachtrust. Onthoud dat elk kind anders is en elk kind andere behoeftes heeft. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat jouw kindje nodig heeft om rustig de nacht in te gaan. Dit kan zelfs per dag verschillen, omdat er elke dag andere dingen gebeuren. Daarom is juist de tijd tijdens het avondeten belangrijk om naar je kind te luisteren. Aan de hand van zijn verhaal, kun jij beslissen wat jouw kindje die avond nodig heeft om heerlijk te slapen!