Kom ontspannen de vakantie door

Over een paar dagen begint voor een deel van Nederland de zomervakantie. Dit brengt zowel spanning als ontspanning met zich mee. Voor sommige mensen betekent vakantie verandering in het dagelijks ritme. Vooral kinderen kunnen hier moeite mee hebben en ze hebben dan ook enige tijd nodig om te wennen aan dit nieuwe ritme. Hoe kun je dit zo goed mogelijk ondersteunen?

Een belangrijk punt is vooral het behouden van een ritme. Dit zal er anders uitzien dan tijdens school- of werkweken, maar door toch iets van ritme aan te houden, weten kinderen waar ze aan toe zijn. Zet eettijden vast en zorg voor 1 of 2 momenten op de dag dat de kinderen, en jij dus ook, een rustmoment hebben. Dit kan een half uurtje schermtijd zijn, een middagslaapje doen of gewoon een boek lezen.

De vakantie is hier in huis een periode waarin wij aromatherapie net even extra inzetten. De ochtend begint met het aanzetten van de diffuser met een mix van oliën die opwekkend zijn om de dag met een goed humeur te kunnen beginnen. Tegen het eind van de middag gaat er een compositie in die zorgt voor een ontspannen sfeer, waarin we allemaal even kunnen ontladen van alle gebeurtenissen van die dag. Vaak gaan de kinderen naar bed met een heerlijke crème die hen helpt ontspannen in slaap te vallen. Als we een drukke dag gehad hebben, met uitstapjes bijvoorbeeld, wil het soms helpen de diffuser op hun kamer aan te zetten als extra ondersteuning.

Wanneer je op vakantie gaat, is het meenemen van een diffuser misschien niet ideaal. Op dit soort momenten zijn de etherische olie composities ideaal! Zo heb je altijd een klein flesje of potje bij de hand als dat nodig is. Ga je naar een vakantiehuisje of hotel, dan kun je nog overwegen de diffuser of een olielampje mee te nemen met enkele van je favoriete oliën.

Neem ook de tijd om de geuren om je heen in je op te nemen. Geuren brengen je terug naar je herinneringen. Ben je in een bos of loop je tussen lavendelvelden? Neem dan een moment voor jezelf om diep in te ademen en laat de geur zijn werk doen. Het kan je terugbrengen naar eerdere vakanties en de herinneringen die je toen gemaakt hebt. De leuke momenten van toen, brengen je nu rust en een vrolijk gevoel. Je zult merken dat geuren direct effect hebben op je stemming.

Ook tijdens vakantie geldt: luister naar je hart en hoofd. Die geven aan wat jij op dat moment nodig hebt. Een vakantie klinkt ontspannen, maar de voorbereidingen, nieuwe omgeving en verandering in het dagelijks ritme kunnen spanningen met zich mee brengen. Dit zijn de momenten dat aromatherapie je kan helpen. Neem geregeld even tijd voor jezelf om te kunnen ontspannen en geniet van die vrije dagen die je zo verdiend hebt!

 

Geef een reactie