Tekenen is beeldentaal
Kinderen vertellen soms heel veel en soms ook helemaal niets. Er zijn momenten dat je er geen woord tussen krijgt, maar ook momenten dat het voelt alsof je de informatie uit ze moet trekken. Kleine kinderen kennen vaak de woorden nog niet, iets oudere kinderen kunnen nog niet goed omschrijven welke gevoelens en emoties ze nou eigenlijk ervaren. En soms kunnen óf mogen kinderen niet praten over dingen.

Dat is het moment dat tekeningen uitkomst kunnen bieden. Deze kunnen je nét dat stukje informatie geven dat je zoekt of nodig hebt. Kinderen (en ook volwassenen) kunnen spreken via beeldentaal. Beeldentaal die je in de vorm van een tekening kunt vertalen naar een verhaal, een emotie of een beleving.

De belevingswereld van een kind
Als ouder heb je vaak genoeg zorgen om en over je kind. Vaak is het duidelijk wat er aan de hand is: je kind is ziek, heeft pijn na een val, is moe of hij vertelt daadwerkelijk wat er speelt. Maar vaak genoeg vertoont je kind bepaald gedrag wat je niet direct kunt plaatsen. Een omslag in gedrag zoals ineens heel stilletjes zijn of juist heel veel aandacht vragen, kan duiden op een innerlijke strijd die je kind voert. En hij zal hier ook niet (direct) over willen of kunnen praten, want soms zijn de gebeurtenissen zeer ingrijpend of begrijpt je kind zelf niet helemaal wat er nou eigenlijk gebeurd is.

Die omslag in gedrag is vaak ook terug te zien in het tekengedrag van je kind. Je kind gaat anders tekenen dan hij voorheen altijd deed. Het kan veel gedetailleerder of juist veel kinderlijker dan bij de leeftijd past. Het kan ook zijn dat je kind steeds maar weer hetzelfde tekent. Herhaling van een voorwerp tekenen, continu bepaalde vormen laten terugkomen in verschillende tekenen… het zijn allemaal signalen en dus tekens van betekenis.

Wanneer een tekening (laten) analyseren
Tekeningen van kinderen kun je heel goed analyseren. Je brengt op die manier het verhaal onder woorden, waardoor je ziet wat er in het hoofdje van je kind omgaat. Maar wanneer zou je dit nou doen? Bijvoorbeeld als:

  • Je merkt dat je kind niet alles vertelt;
  • Je denkt dat je kind gepest wordt;
  • Je het idee hebt dat je kind ergens mee worstelt:
  • Het gedrag van je kind (onverklaarbaar) veranderd is;
  • Om te weten hoe je kind zichzelf en zijn omgeving ziet en ervaart;
  • Gewoon zomaar!

Mijn werkwijze
Een tekening-analyse maak ik altijd graag. De verhalen die kinderen vertellen via hun beeldentaal is geweldig intrigerend! Je kunt een kind echt leren kennen door zijn of haar manier van tekenen. Daarom analyseer ik tekenen:

  • Tijdens een begeleidingstraject;
  • Op aanvraag.

Indien je kind bij mij komt voor coaching/begeleiding, analyseer ik geregeld tekeningen. Dit valt dan onder het traject en hier vraag ik dan ook geen extra bijdrage voor. Twijfel je nu of je kind begeleiding nodig heeft, óf merk je dat je kind ergens mee zit en wil je hier meer over weten, dan kan ik een uitgebreide analyse doen. Je krijgt dan een uitgewerkt verslag die echt de diepte in gaat en je (hulp)vraag hopelijk behandeld.

Uiteraard kun je ook een analyse aanvragen gewoon omdat het geweldig is om te zien wat je kindje nu eigenlijk allemaal denkt en ervaart. Dan stel ik een kort verslagje samen met enkele in het oog springende elementen.

Kosten
Voor een tekening-analyse gelden de volgende prijzen:

Tijdens een trajectGratis
Mét duidelijke hulpvraag€25,-
Zonder hulpvraag€17,50