Kinderen en aromatherapie

Veel ouders kennen het wel: je kind zit niet helemaal lekker in zijn vel, heeft last van lichamelijke klachten of slaapt al een tijdje slecht. Allemaal kleine ongemakken bij je kind die je het liefst snel wilt wegnemen en wilt oplossen. Je ziet je kind natuurlijk het liefst onbekommert spelen en zichzelf zijn. Iedere ouder ziet zijn kind nu eenmaal het liefst vrolijk, klachtvrij en vol energie.

Wanneer het geen klachten zijn waarvoor je naar de huisarts moet, of klachten die door bijvoorbeeld spanning worden veroorzaakt, kun je eens kijken naar het gebruik van etherische oliën. Dit is een heel natuurlijke manier van klachtvermindering, veilig (indien je het op de juiste manier toepast) en kinderen vinden veel van de geuren vaak heerlijk. Maar hoe en wanneer zet je etherische oliën nu eigenlijk in?

Op baby’s en kinderen hebben etherische oliën een andere uitwerking dan op grote kinderen en volwassenen. Dit komt doordat de huid en het immuunsysteem nog volop in ontwikkeling zijn. Een baby heeft bijvoorbeeld nog niet de kracht om losgekomen slijm zelfstandig op te hoesten. Dit verandert wanneer een baby mobieler wordt. Houd daarom oliën als pepermunt, eucalyptus en salie altijd uit de buurt van de neus van je baby.

Baby’s reageren ook sterk op geuren. Denk maar aan het feit dat baby’s de geur van hun moeder direct herkennen. Gebruik je tijdens je zwangerschap al etherische oliën, dan is de eerste herkenning er al voor je baby. Je kunt een diffuser prima gebruiken bij een baby vanaf 3 maanden, maar zet deze wel uit voordat je baby gaat slapen in zijn kamertje. Ook kun je ervoor kiezen om je baby te masseren met een pure vette plantolie en hydrolaten. Na 6 maanden kun je maximaal 4 druppels etherische olie toevoegen aan 100ml plantolie.

Niet elke olie is geschikt om voor kinderen te gebruiken. Lees dit altijd goed na in de bijsluiter of vraag het na bij een aromatherapeut. Vaak zijn er ook kant en klare olieblends, speciaal voor kinderen, zodat je zeker weet dat je de juiste samenstelling gebruikt en je kindveilige oliën toepast op de huid van je kind. Wil je toch zelf een blend maken, houd je dan aan de volgende verdunningsregels:
Voor kinderen tot 3 maanden: geen etherische olie, enkel hydrolaten
Voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar: max 10 druppels op 100ml draagolie
Voor kinderen van 3 tot 12 jaar: max 20 druppels op 100ml draagolie

Lavendel is een veelgebruikte olie voor kinderen. Ook is deze olie bij kinderen zelf erg populair. Het is een rustgevende olie, die kalmeert en je kind heerlijk laat slapen. Deze olie is ook in te zetten bij onrust in een diffuser, of in een draagolie te verdunnen en daarna te gebruiken als een huidolie. De huidolie kun je ook onder de voeten wrijven voor een goede nachtrust.

Grove den en citroen zijn ideale oliën om te gebruiken bij onder andere verkoudheid van je kind. In combinatie met bovengenoemde lavendel, vormt dit een slijmoplossende blend die tevens rust geeft tijdens de nacht. Zet voor het slapen gaan de diffuser aan met (één van) deze oliën, en je kindje zal rustiger de nacht door komen.
Zo zijn er nog tal van andere oliën die je in een diffuser kunt gebruiken bij kinderen. Denk aan vetiver tegen nachtangsten, tea tree voor hooikoorts en sinaasappel voor een goed humeur. Maar de olie in combinatie met een plantolie aanbrengen op de huid van je kind heeft ook vele voordelen. Let er wel op dat je kindje ouder is dan 3 maanden en de olie die je gebruikt geschikt is voor kinderen.

Wanneer je een massageolie gebruikt, heb je direct contact met je kind. Je raakt je kind aan, waardoor hij weet dat jij er voor hem bent, ook op de moeilijke momenten. Je geeft door een massage warmte en verbinding aan je kind. Sommige ouders kunnen de energie van hun kind overnemen door middel van een massage. Op die manier raakt je kind de negatieve energie (deels) kwijt.

Een voetmassage is een andere vorm van masseren bij je kind. Voeten zorgen voor aarding, je staat ermee in contact met de grond. Door de voeten van je kind te masseren kan hij spanningen makkelijker loslaten. Wanneer je de tenen van je kind masseert, zul je rust brengen in zijn hoofd. Elk deel van de voet heeft invloed op een ander orgaan van het lichaam van je kind. De poriën onder je voet zijn groter dan elders op je lichaam, waardoor de olie en werkzame stoffen sneller opgenomen zullen worden.

Tot slot:
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende manier van het toepassen van etherische oliën bij je kind. Je kunt diffusen, masseren, de olie direct op een pijnlijke plek aanbrengen of zelf in bad gebruiken. Voor mij persoonlijk is masseren nog altijd de beste manier om je kind te ondersteunen en te helpen bij zijn ongemakken. Je staat direct in verbinding met je kind op dat moment, je kind voelt zich gesteund, gehoord en tijdens een massage kun je ook nog goede gesprekken hebben. En daarna… valt je kind hopelijk snel klachtvrij in slaap