Kinderen betrekken bij het koken

Hier in huis gaat er geen dag voorbij zonder de vraag: “Mama, mag ik helpen koken?”. Ondanks dat onze oudste meid een hele ‘moeilijke eter’ is, wil ze me maar wat graag helpen met het bereiden van de avondmaaltijden. Doordeweeks is dit soms iets lastiger te bewerkstelligen omdat op die dagen de maaltijden vaak vlug, vlug gemaakt moeten worden. In het weekend en op de iets rustigere dagen, probeer ik de kinderen zoveel mogelijk te laten helpen.

Kinderen willen vaak anderen helpen. Niet alleen op het gebied van koken, maar ook in alle andere bezigheden van het dagelijks leven. Ze zien jou als ouder allerlei handelingen verrichten, die voor jou vanzelfsprekend zijn, maar voor hun nog nieuw en spannend. Ook ben jij (zeker als ze nog jong zijn) hun grote voorbeeld en doen ze graag alles na wat jij doet.

Het laten helpen bij het koken kan op veel verschillende manieren. Denk eens aan:

  • Afmeten van de hoeveelheid vloeistof die nodig is
  • Pellen van fruit of groente als uien
  • Schillen met een dunschiller van aardappelen
  • Snijden van groente en fruit
  • Specerijen mixen of marinades klaarzetten

Ieder kind is anders, dus kijk per kind wat hij/zij al kan. Wanneer de motoriek van kinderen voldoende ontwikkeld is, kunnen ze prima helpen met het snijden van groente en fruit. Begin met een bot mesje en zachte groentesoorten. Hebben ze de slag te pakken, probeer dan een gewoon schilmesje en hardere varianten groente en fruit. Blijf er natuurlijk wel altijd bij als ze aan de slag gaan met een mes of dunschiller. Heb je iets meer haast bij het bereiden, hou dan bijvoorbeeld 2 champignons apart die je kind lekker klein kan snijden terwijl jij de pastasaus alvast op het vuur zet.

Onder het koken, kun je je kind ook alle verschillende voedingsmiddelen leren. Gaan de kinderen mee met boodschappen doen? Begin in de winkel al met het benoemen. Eenmaal aan het koken, kun je de kennis eens testen. Vertel er ook bij waar de producten vandaan komen. Dus: melk komt van de koe, een wortel groeit in de grond en een appel groeit aan een boom. Laat je kind benoemen wat hij voelt en ruikt. Op die manier beleeft je kind het eten bewuster. Een wortel is bijvoorbeeld veel harder dan een slablaadje.

Onder het koken, kun je kijken of je kind bereid is om alvast wat te proeven. Geef hierbij zelf het voorbeeld. Stop eens een stukje paprika in je mond en laat je kind horen hoe knapperig het is. Is je kind wat moeilijker te porren voor het proeven, maak er dan een spelletje van wiens stukje paprika het hardste kraakt in jullie mond. En vergeet je kind niet te prijzen voor het proeven. Zeker bij lastigere eters is dit belangrijk (maar overdrijf niet). Leg tevens de nadruk op hoe lekker eten is en minder op hoe gezond eten is. Kleine kinderen begrijpen beter wat lekker is dan wat gezond is.

Aan samen koken zitten nog meer voordelen, namelijk:

  • Kinderen die koken vertonen vaker gezond eetgedrag
  • Het helpt bij de opbouw van het zelfvertrouwen van een kind
  • Kinderen die jong leren koken, zetten later zelf vaker gezonde maaltijden op tafel
  • Veel ouders zetten hun kind toch even achter een scherm tijdens het koken, gezonder is het om je kind lekker mee te laten koken en alvast wat rauwkost naar binnen te zien gaan
  • Niet onbelangrijk: je hebt extra quality-time met je kind

Tot slot:
Het zal in het begin vast even zoeken zijn naar wat jouw kind al kan in de keuken. Begin gewoon met de simpele dingetjes en bouw het langzaam uit. Voor je het weet, draait je kind een heerlijke maaltijd in elkaar waar het hele gezin van geniet (uiteraard met een beetje hulp). Laat je kind ook eens een recept kiezen uit een (kinder)kookboek. Dit zijn vaak simpelere recepten, speciaal afgestemd op het kunnen van kinderen. Maar vooral: geniet van die kookmomenten samen en het groeiende zelfvertrouwen van je kind! Dit maakt eten én koken echt een feestje, alleen soms met een beetje meer troep dan wanneer je zelf kookt 😉