Kerstdiner met kinderen

De eerste feestdagen zijn voorbij gevlogen. Nu heb je even een paar weken de tijd om uit te buiken van al het snoepgoed, bij te komen van de spannende verhaallijnen rondom de Sint en de kids kunnen genieten van hun nieuwe speelgoed. Maar… de volgende feestdagen staan alweer om de hoek. Nog even en het is alweer kerst en kort daarna luiden we het nieuwe jaar in!

Kerst staat voor veel gezinnen in het teken van gezelligheid, samenzijn, cadeautjes onder de boom, versierde woonkamers en lekker eten. Ook al zullen de kerstdagen ook dit jaar niet met een huiskamer vol gevierd kunnen worden, een kerstdiner vindt ook zijn doorgang binnen het gezin.

Vaak maak je er op de kerstavonden toch iets speciaals van aan tafel.  De winkels liggen vol met allerlei voedingsmiddelen en gerechten die je normaal niet zo snel zal maken, maar omdat kerst net even anders is, kies je er toch voor om ze in huis te halen. Ook de kerstkransjes, koekjes, warme chocolademelk en andere versnaperingen vliegen de winkels uit.

En dan is het eindelijk kerst. Jij (of je partner) hebt je uitgesloofd voor een heerlijk tig-gangen diner of een uitgebreide gourmetschotel en jullie gaan gezellig aan tafel. En het enige dat je kind eet is… jawel: het brood of een enkel bijgerechtje. Heb jij je daar nou al die uren voor uitgesloofd? Het antwoord is: JA! En ik zal je uitleggen waarom.

De feestdagen kunnen voor kinderen, en zeker hoog sensitieve kinderen, overweldigend zijn. De geuren, geluiden, indrukken en andere mensen in hun omgeving kunnen voor kinderen teveel zijn, waardoor ze bij het eten grijpen naar dat wat ze al kennen.  Ze eten hun buikje dus vol aan stokbrood, simpele gerechtjes of gewoon vrijwel niets.

Grote kans dat je kind gedurende de dag ook nog eens extra gesnoept heeft tussendoor. Tijdens de feestdagen is het nu eenmaal vaker toegestaan net dat extra koekje of kerstkransje te eten of ze krijgen allerlei lekkers wanneer jullie bij opa en oma op visite gaan. Vergeet ook niet dat warme chocolademelk met slagroom een favoriet drankje is gedurende de kerstdagen. Dit vult de kleine maagjes ook goed.

Door alle spanning, verandering, indrukken en geuren kan je kindje het gevoel hebben echt al vol te zitten. Vergelijk het maar eens met jezelf: als jij iets heel spannend vindt, kun je een knoop ik je maag voelen, je misselijk voelen etc. Bij je kind werkt het precies hetzelfde. Al die prikkels zorgen voor een onrustig en soms vol gevoel in de maag, waardoor ze niet (veel) willen eten.

Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? Het belangrijkste is vooral: loslaten. Het is prima als je kind alleen wil eten wat hij/zij kent. Het is ook prima als dat enkel het stokbrood is. Ga vooral niet aandringen om toch iets anders te proeven. Zorg er ook voor dat eventuele gasten aan tafel je kind niets opdringen om te eten. Dit zorgt enkel voor meer weerstand en nog minder eetlust.

Wat wij altijd doen, is zorgen dat er altijd wel iets op tafel staat dat de kinderen graag lusten. Maar ook voor ons zijn het feestdagen, dus wij koken ook gewoon speciale gerechten. We hebben ons er alleen bij neergelegd dat de meiden hier niet van mee zullen eten. En dat is prima. Het voorkomt teleurstelling bij de kok van die avond, maar ook bij je kind. Want er is niets vervelender dan gezellig aan tafel gaan en zien dat er niks op staat dat je lust.

Op deze manier zorg je ervoor dat de sfeer aan de kersttafel gezellig blijft. Iedereen heeft iets te eten dat hij/zij lekker vindt, jij als ouder kan je ontspannen omdat je kind zijn eigen gerechtje heeft en zo blijft het een feest aan tafel. Voor je kind is het vooral fijn dat er geen druk op het eetmoment staat. Juist op gespannen, indrukwekkende dagen is het van belang de druk eraf te halen. Je zult dit ook daadwerkelijk merken in het gedrag van je kind aan tafel. Wie weet eet hij/zij uiteindelijk toch iets meer door de gezelligheid aan tafel.

Tot slot:
Onthoud vooral dat het maar enkele dagen zijn! Die paar dagen in december dat je kind even minder of anders eet, hebben geen directe invloed op zijn algemene gezondheid. Als je kind gedurende de rest van het jaar gewoon goed eet, kan je die paar kerstdagen echt wel ontspannen. En nog belangrijker: maak tijdens deze speciale dagen vooral herinneringen. Het zijn niet voor niets feestdagen, maak er dus ook een feestje van!

Dit bericht heeft één reactie

  1. Marlene Heyboer

    Duidelijke uitleg en handvatten waar je veel van kan leren en de feestdagen,feestdagen blijven

Reacties zijn gesloten.