Introductie in aromatherapie

Herinner je je de geur nog van je lievelingseten dat je moeder altijd voor je kookte? De geur van de ochtend na een frisse regenbui midden in die hete zomer? De geur van de uitgestrekte lavendelvelden tijdens die vakantie in Frankrijk? Geuren brengen je terug bij je herinneringen. Geur krijgt hierdoor een betekenis voor je. Waarschijnlijk geven die geuren van het eten, de ochtend na die ene bui en de lavendelvelden je een ontspannen gevoel, een kalmerend gevoel. Dit laat goed zien dat het inademen van geuren direct effect hebben op je gedrag.

Dit is een mooi voorbeeld wat aromatherapie voor je kan doen. Het kan je mentaal en emotioneel weer in balans brengen. Je weer even laten aarden en tot rust brengen. Maar aromatherapie doet zoveel meer dan dat! Lichamelijke klachten kunnen verminderd of zelfs opgelost worden. Kijk naar de bekende eucalyptus die veelvuldig wordt ingezet bij luchtwegklachten of lavendel wat zorgt voor snellere wondgenezing en minder littekenvorming.

Aromatherapie is onderdeel van de kruidengeneeskunde en gebruikt etherische oliën van planten als therapeutisch onderdeel bij de behandeling van klachten op zowel lichamelijk als geestelijk gebied. Etherische olie kan zowel inwendig als uitwendig worden ingezet. Het wordt gebruikt om (preventief) ziekten te behandelen, de gezondheid te ondersteunen zowel mentaal als lichamelijk en het welzijn te verhogen.

Door inhalatie of plaatselijke toepassing kom je snel in aanraking met de geneeskracht van de etherische oliën. Inhalatie wordt veelal bereikt door verstuiving van de olie. Door olie direct, verdund, aan te brengen op de te behandelen plek trekken de helende vibraties van de olie snel in.
Bij aromatherapie wordt enkel gebruik gemaakt van 100% pure etherische olie. Deze zijn heel zuiver waardoor ze snel door de huid worden opgenomen.

Er zijn veel verschillende soorten oliën op de markt te vinden. Mijn advies is: raadpleeg altijd een deskundige over de aankoop en het gebruik van etherische oliën. Niet alle oliën zijn voor iedereen geschikt en niet alle oliën zijn zo puur als de producent doet overkomen.

Geef een reactie