Iedereen heeft er weleens last van: hoofdpijn. Erg vervelend en het moment waarop de hoofdpijn komt opzetten komt vaak ook nog eens zeer ongelegen. De hoofdpijn wordt vaak nog erger doordat je het druk hebt met je drukke baan, de kinderen, je sociale leven en alles wat in huis ook nog gedaan moet worden. Eigenlijk kun je die hoofdpijn er dus helemaal niet bij hebben.
Hoofdpijn ontstaat niet vanzelf. Vaak is het een teken dat je het even wat rustiger aan moet doen, dat er spanning of stress in je lichaam zit of bij vrouwen het teken dat de menstruatie weer begint. Eigenlijk is hoofdpijn hét signaal dat je moet gaan luisteren naar je lichaam. Je lichaam geeft je een seintje: “Hé, trap eens even op je rem, je loopt jezelf voorbij!”.
Voeding kan echter een andere oorzaak van je hoofdpijn zijn. Sommige mensen reageren namelijk op bepaalde voedingsstoffen en krijgen hier hoofdpijn van. Welke voeding dit is, is eigenlijk op een vrij simpele manier te achterhalen. Je houdt een klein dagboekje bij met zowel je voeding als je hoofdpijnklachten. Op die manier kun je vaak al snel zien op welke voeding jouw lichaam reageert. Krijg je steeds hoofdpijn na het eten van suikerrijk eten, dan weet je dus dat je hier extra op moet letten.
Als voedingshulpverlener zie ik vaak mensen die bijvoorbeeld veel caffeïne binnenkrijgen. Dit is een stofje die in grotere hoeveelheden kan zorgen voor hoofdpijn. Caffeïne zit in onder andere koffie, thee, cola, energy drinks en (pure) chocolade. Op het werk drinken deze mensen eigenlijk voortdurend koffie, maar in het weekend niet. Door het grote verschil kan hoofdpijn ontstaan. Dit kun je voorkomen door doordeweeks minder caffeïne binnen te krijgen en in het weekend te letten op je inname van bijvoorbeeld koffie.
Een ander stofje dat kan bijdragen is aspartaam. Dit wordt gebruikt als zoetstof in voornamelijk light producten. Om light producten toch de aangename zoete smaak te geven, voegt men hier aspartaam aan toe. Mensen die overstappen van gewone producten naar de light variant, krijgen hierdoor meer van dit stofje binnen. Light varianten klinken vaak gezonder, maar dit hoeven ze niet altijd te zijn. Ik zelf zeg altijd dat je geen dieet-variant hoeft te eten, als je je eigen balans hebt gevonden in gezonde voeding.
MSG is nog zo’n stofje dat kan bijdragen aan je hoofdpijnklachten. Dit wordt vaak toegevoegd aan kant-en-klaar maaltijden, sauzen en soepen, vleeswaren en Indisch/Aziatisch eten (bron: Adviezen om het risico op hoofdpijn te verminderen – Isala). Ik adviseer de mensen die ik mag begeleiden ook altijd om gewoon lekker vers te koken. Op die manier weet je letterlijk wat je eet en krijg je geen stofjes binnen die onbedoeld nare effecten hebben op je lichaam.
Iedereen reageert anders op voeding. Krijgt jouw broer hoofdpijn van kaas, dan wil dat niet zeggen dat jouw hoofdpijn hier ook door veroorzaakt wordt. Daarbij wordt niet elke hoofdpijn veroorzaakt door voeding. Zoals hierboven beschreven zijn er vele verschillende oorzaken van hoofdpijn te vinden. Daarom is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te krijgen waardoor jouw hoofdpijn veroorzaakt wordt.
Tot slot:
Heb je echt last van je hoofdpijn, vraag dan altijd eerst hulp bij je huisarts. Als deze geen medische oorzaak vindt, kun je eens een dagboekje bijhouden. Kijk ook eens verder dan enkel de hoofdpijn. Je omgeving en je gehele leven heeft invloed op hoe jij je voelt. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd hulp inschakelen. Kom je bij mij, dan kijken we samen hoe we jouw hoofdpijn kunnen verlichten. Dit kan met zowel voeding als aromatherapie. Soms is een kleine verandering al genoeg om die zeurende pijn te verlichten. Op een pure, natuurlijke manier gaan we aan de slag om jouw klachten te verlichten!