Hoe voeding en aromatherapie elkaar versterken

Voor veel mensen staan voeding en etherische oliën ver van elkaar vandaan. Voeding is vaak tastbaarder, aromatherapie wordt al snel als ‘zweverig’ ervaren. En dat is jammer. Want juist door onderliggende problemen en klachten te verlichten door middel van aromatherapie, kun je een eetpatroon verbeteren.

Tijdens begeleidingstraject van mensen, kom ik er soms achter dat mensen op een verkeerde manier eten of op een verstoorde manier over eten denken. In eerste instantie is dat niet direct merkbaar, maar naarmate het traject vordert, des te meer komen bepaalde patronen en denkwijzen aan het licht. Denk hierbij ook aan situaties van stress, hormoonveranderingen, slaapproblemen etc.

Je staat er niet altijd bij stil, maar mentale blokkades of klachten kunnen invloed hebben op jouw manier van (denken over) eten.
Ik zal je enige voorbeelden geven waarbij de inzet van aromatherapie zeker kan helpen bij het slagen van een gezond eetpatroon of begeleidingstraject. Onthoud dat ieder persoon en elk traject anders is en wat voor de één kan helpen, niet automatisch betekent dat het voor jou ook helpt. Iedereen reageert anders op klachten, maar ook anders op aromatherapie en andere voeding.

Wanneer iemand niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt doordat er maag-of darmklachten spelen is het, net als bij elke andere lichamelijke klacht, eerst van belang om vast te stellen dat er geen medische problemen meespelen. Dit bepaalt een arts. Wanneer dit niet het geval is, kunnen we kijken naar oliën als rozemarijn of pepermunt. Rozemarijn heeft een gunstige werking op de spijsvertering en helpt bij een opgeblazen gevoel. Pepermunt stimuleert eveneens de spijsvertering, maar helpt ook de maag te versterken.

Als vrouw in de overgang heb je soms te maken met én de algemene klachten én het aankomen in gewicht. Soms ga je meer eten doordat je niet lekker in je vel zit in deze periode, soms gaat je stofwisseling compleet anders werken en al die hormonen werken ook niet mee. De inzet van een specifiek op jouw afgesteld eetpatroon en etherische oliën die zich richten op de overgangsklachten, kunnen je een heel eind op weg helpen. Neem geranium als voorbeeld. Dit wordt beschouwd als een vrouwelijke olie die ondersteuning biedt bij PMS en overgangsklachten.

Een persoonlijk voorbeeld is het hebben van (functionele) maagdyspepsie. Ik heb hier zelf erg veel last van, waardoor ik periodes heb dat eten echt een opgave kan zijn. Vaak heb ik een misselijk en vol gevoel. Voor de misselijkheid kan ik pepermunt inzetten, maar misschien nog wel bekender is de gemberolie. Deze bevordert de spijsvertering en verhelpt een deel van het gebrek aan eetlust.

Een voorbeeld uit mijn praktijk: ik begeleidde iemand die op een gegeven moment stil kwam te staan in zijn traject. Hij viel niet meer af, maar kwam ook niet aan. Een consult later, kwam naar voren dat stress en spanning ervoor zorgde dat hij minder bewoog, toch geregeld snaaide omdat hij niet lekker in zijn vel zat door alle spanning en de rust maar niet kon vinden. Uiteindelijk heb ik hem lavendelolie en wierookolie meegegeven met het advies hier, zo mogelijk, dagelijks gebruik van te maken in een simpele brander. Dit verplichtte hem om even tijd voor zichzelf vrij te maken en door de combinatie van de oliën kwam hij van een groot deel van zijn spanning af. Het afvallen ging uiteindelijk weer ontzettend goed!

Een kind dat geregeld aangeeft buikpijn te hebben rondom de navel, kan een kind zijn dat spanning ervaart. Natuurlijk moet je bij twijfel altijd een arts laten kijken. Maar is er niks ernstigs aan de hand, probeer dan eens lavendelolie bij je kind. Dit neemt spanning weg, laat je kind tot rust komen en hopelijk neemt het ook die buikpijn weg. Een kind met buikpijn zegt vaak dat het geen honger heeft, terwijl het eigenlijk de spanning is die de eetlust bij je kind weghaalt. Haal jij die spanning weg bij je kind, dan voelt je kind zich beter en zal het zijn oude eetpatroon weer snel oppakken.

Dit zijn maar enkele voorbeelden waarbij aromatherapie je kan ondersteunen in jouw weg naar een gezond gewicht. Als je klachten ervaart, lichamelijk of geestelijk, kunnen die jouw belemmeren in het behalen van je doelen. En voor klachten in beide gebieden, kan aromatherapie jou ondersteuning bieden. Ga alleen nooit zelf experimenteren met etherische olien. Doe dit altijd in overleg met een aromatherapeut die weet welke nadelige effecten een olie kan hebben bij bepaalde aandoeningen of allergieen.

Tot slot:
Waar het mij om gaat is verder kijken dan je gewicht. Wanneer je problemen ervaart met je gewicht of problemen met eten in het algemeen, kunnen daar vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Door deze klachten aan te pakken tijdens een begeleidingstraject, neemt de kans van slagen toe. Het gaat echt om de balans van lichaam en geest. Dat is nu precies waar Gewogen Balans voor staat.

Geef een reactie