Hoe een voedingshulpverlening traject eruit ziet

Twijfel je of je een afspraak zult maken, heb je geen idee wat je kunt verwachten van een voedingshulpverleningstraject of ben je gewoon benieuwd hoe ik werk? In dit stuk zal ik zo duidelijk mogelijk vertellen op welke wijze ik werk en wat jij qua hulp en ondersteuning kunt verwachten gedurende het gehele traject.

De intake
Natuurlijk heeft iedereen een andere reden om zich bij mij aan te melden. Jij maakt je bijvoorbeeld zorgen om het eetpatroon van je kind, terwijl je buurman misschien alleen die zomervakantie-kilo’s kwijt wil raken. Dit is de reden dat ik altijd begin met een intake. Hier bespreken we het intake-formulier dat je vooraf toegestuurd hebt gekregen. Op die manier krijgen wij samen de knelpunten, je hulpvraag, maar ook de mogelijkheden helder op tafel.

Het behandelplan
Aan het einde van het intakegesprek, bespreken we de vervolgstappen. Deze vervolgstappen worden afgesteld op jouw behoeften. Ik stel voor jou, of je kind, een persoonlijk behandelplan op. Dit plan ziet er dus voor iedereen anders uit, geen plan is hetzelfde.

In een behandelplan probeer ik altijd te kijken naar dat wat je wél mag. Veranderingen in je eetpatroon of manier van eten zullen niet altijd leuk zijn. Door juist te kijken naar wat wel mag, wil ik de drempel en ‘last’ voor jou zo laag mogelijk houden. Zolang eten leuk blijft, zijn veranderingen vaak helemaal niet zo lastig. En zodra je er de positieve effecten van merkt, wordt het hopelijk alleen nog maar een feestje om te eten.

Tussentijds
Het aantal in te plannen consulten zal altijd afhangen van je hulpvraag. Dit kunnen er dus 4 zijn, maar het kan ook zo zijn dat er 8 consulten nodig zijn. De tijd tussen consulten in zal eveneens afhangen van je hulpvraag. Het is echter mogelijk om tussen de consulten door contact te hebben. Dit kan op de volgende manier:

  • Tussentijdse telefonische consulten
  • Vragen via e-mail stellen
  • Vragen via WhatsApp stellen

 

Mijn praktijk is in principe geopend tussen 09.00-16.00. Nu snap ik dat je rond etenstijd tegen bepaalde vragen aan kunt lopen. Juist die momenten zijn belangrijk in je traject en ook dan ben ik er om je te ondersteunen en helpen. Je kunt me gerust een berichtje sturen en zodra ik kans zie, zal ik deze gewoon beantwoorden. Op die manier blijf jij ‘on-track’ en worden gelijk de hobbels gedurende het traject blootgelegd en aangepakt.

Einde traject
Een voedingshulpverleningstraject zal afgelopen zijn als jij, of je kind, het einddoel bereikt hebt. Er volgt op dat moment een eindevaluatie, waarin we het gehele traject samen nog eens doornemen en vaststellen welke tools je kunt gebruiken in de toekomst om je gezonde eetpatroon vol te houden. Mocht je toch nog tegen obstakels aanlopen, dan staat mijn deur altijd open. Soms is een telefonisch consult genoeg, soms is het effectiever om een extra consult in te plannen.

Tot slot wil ik dat je een goed gevoel krijgt bij het traject. Gewoonten aanpassen is vaak al lastig genoeg. Ik wil ook benadrukken dat we het echt sámen doen. Door ontspannen consultafspraken en flexibele bereikbaarheid hoop ik voor jou de drempel te verlagen zodat je de stap zet om weer met jezelf in balans te komen.

Geef een reactie