Help! Mijn kind is een moeilijke eter

Geregeld hoor ik om me heen ouders zeggen dat hun kind een ‘moeilijke eter’ is. Maar bestaat er daadwerkelijk een moeilijke eter, of is er misschien iets anders aan de hand? Kinderen krijgen al in de buik van hun moeder smaken tot zich. Dat wat de moeder eet, eet de foetus ook. Na de geboorte verandert de smaakbeleving van je kind en dit blijft de rest van zijn leven in ontwikkeling.

Vanaf het moment dat je kindje met de pot mee eet, zul je steeds vaker merken dat hij of zij zegt het eten niet lekker te vinden. Dit kan komen door een nieuwe smaak, andere structuur, of gewoon omdat je kindje nog vol zit van de tussendoortjes en het drinken gedurende de dag. Het is belangrijk om te kijken waaróm je kind niet wil eten. Hieronder enkele tips die ervoor kunnen zorgen dat jullie eetmomenten geen momenten van strijd worden.

Tip 1. Kijk naar wat je kind gedurende de dag gegeten en gedronken heeft. Melkproducten vallen vaak wat zwaarder op de maag, waardoor kinderen zich al snel vol voelen. Probeer 2 uur voor de avondmaaltijd geen tussendoortjes of melkproducten meer te geven.

Tip 2. Dwing je kind niet om te eten. Op die manier ontstaat er een negatieve associatie met eten voor je kind. In principe geldt de regel: de ouder(s) bepaalt wát er gegeten wordt, het kind bepaalt hoeveel er gegeten wordt.

Tip 3. Wissel de bereidingswijze van de producten af. Een gekookte wortel smaakt en voelt heel anders dan een rauwe wortel bijvoorbeeld. Na een tijdje kun je de bereidingswijze weer aanpassen en kijken of het nu wel in de smaak valt.

Tip 4. Laat kinderen helpen in de keuken. Ben je groenten aan het snijden, laat je kind dan meehelpen en eventueel ook gelijk proeven. Het kan zomaar zijn dat er op deze manier reepjes paprika en stukjes komkommer naar binnen gaan. Ook je kind een onderdeel van de maaltijd laten uitkiezen in de supermarkt kan hierbij helpen. Laat hem voor vanavond de groentesoort uitkiezen.

Tip 5. Maak van elke maaltijd een gezellig moment. Nu is dit in de ochtend misschien wat lastiger, aangezien je zelf vaak nog van alles moet regelen voor je de deur uit moet, maar probeer dan de avondmaaltijd echt aan te kleden. Maak van de eettafel een ‘restaurantje’, met placemats, kaarsen en een mooi gedekte tafel. Dit geeft net even meer sfeer aan het eetmoment.

Tip 6. Zien eten doet eten. Wanneer jij laat zien dat je het eten lekker vindt en je met smaak je bord leeg eet, kan dit onbewust doorwerken op je kind. Kinderen willen niks missen van de leuke dingen. Dus als hij jou ziet eten met plezier, wil hij dit plezier niet missen.

Tip 7. Houd een vaste tijd aan dat jullie aan tafel zitten. Heeft je kind zijn bord niet leeg? Jammer, maar morgen weer een kans. Het klinkt misschien als een nare manier, maar kinderen zijn zo ontwikkeld dat ze zichzelf niet uithongeren. Zorg er alleen voor dat je je kind geen extra tussendoortjes geeft. Het is de bedoeling dat hij gewoon mee eet aan tafel en niet de eetmomenten op een ander tijdstip inhaalt met extraatjes.

Tip 8. Beloon of straf je kind niet met eten. Een veelgehoorde ‘straf’ is het ontzeggen van een toetje. Echter, toetjes zijn gewoon een onderdeel van de maaltijd. Dit bevat andere voedingsstoffen dan de warme maaltijd, en deze zijn net zo belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind. Verder hoort eten gewoon bij de dagindeling. Het is geen extra moment. Door je kind te belonen of te straffen met eten, wordt de associatie met eten verlegd naar gedrag in plaats van een vaste handeling die je elke dag behoort te doen.

Tot slot:
Heb je voor je gevoel werkelijk alles geprobeerd om je kind goed en gezond te laten eten, maar kom je er toch niet uit waarom je kind (bepaalde) maaltijden niet wil eten? Vraag dan om hulp. Soms is er gewoon meer aan de hand in het hoofdje of met de gezondheid van je kind. Ga bij twijfel altijd langs bij je huisarts. Bovenstaande tips zullen echt niet voor iedereen werken, maar het kan je een richtlijn geven hoe je bepaalde problemen anders kunt aanpakken. Twijfel je of jouw manier zorgt voor een gezonde eetlust bij je kind? Schroom niet en stuur mij een berichtje, dan kunnen we samen kijken naar het eetpatroon van je kind.

Geef een reactie