Help je kind gezond kiezen

Als het aan je kind lag, at het waarschijnlijk de hele dag snoep, chips en andere ongezonde dingen. Geef je kind hierin maar eens ongelijk: het is lekker, makkelijk en kinderen zien het overal om zich heen. Zelfs in de supermarkt staan juist die dingen allemaal op hun ooghoogte. Dit maakt het lastig voor je kind om zich te beheersen en niet te smeken om al dat lekkers.
Jij als ouder wil je juist dat je kind de gezonde dingen meer eet en de ongezonde dingen links laat liggen. De omgevingsfactoren kunnen er echter voor zorgen dat het een strijd wordt om in plaats van dat koekje met het tekenfilmfiguurtje, die zak appelen te kopen. Maar hoe leer je je kind nu wat gezonde opties zijn en hoe leg je uit waarom ongezonde opties ongezond zijn?

De manier waarop je hiermee omgaat verschilt natuurlijk per leeftijd. Een kind van 5 heeft nog geen idee hoe zijn lichaam werkt en wat de invloed is van suiker op zijn lichaam. Een kind van 12 daarentegen heeft al meer kennis over alles wat je lichaam doet en kan en wat eventuele effecten van ongezonde vetten en suikers kunnen zijn. Kijk dus eerst naar de leeftijd van je kind.

Eigenlijk begint het al tijdens de zwangerschap. De smaak van je baby wordt deels bepaald door wat jij als moeder eet en drinkt. Ook wanneer je borstvoeding geeft, krijgt je baby alle smaken van jouw eten en drinken binnen. De kans bestaat dus dat wanneer jij veel zoetigheid eet, je kind een nog sterkere voorkeur ontwikkeld voor zoet eten. En babies hebben al een aangeboren voorkeur voor zoet. Dit is dus dubbelop.
Zeker wanneer kinderen klein zijn, heb jij de regie over wat je kindje allemaal eet. Dit is tevens mijn motto: de ouder bepaalt wát het kind eet, het kind bepaalt hoeveel het eet. Dit geldt zeker voor de drie hoofdmaaltijden. Dus als jij vanaf de eerste hapje de gezondere opties voorzet, is de kans groter dat hij later ook voor die bekende opties zal kiezen.

Je kind helemaal geen ongezonde producten laten eten, werkt mijns inziens averechts op latere leeftijd. Juist de verboden vrucht smaakt zoeter. Kinderen komen overal in aanraking met snoepgoed en snacks, of je dit nu prettig vindt of niet. Mijn voorkeur gaat er naar uit dat je samen met je kind dit lekkers te ontdekken terwijl je er ook duidelijk bij uitlegt dat er echt grenzen zitten aan de hoeveelheid die goed voor je is. Door het samen te ervaren en het niet te verbieden is het stukje verboden verleiding eraf.

Wanneer je kind naar school gaat, komt de periode waarop je op speelse wijze duidelijk kunt uitleggen wat gezond is en wat ongezond is. Maak bijvoorbeeld eens kaartjes van verschillende producten en laat je kind per 2 kaartjes aanwijzen wat hij denkt dat de gezonde optie is. Hierbij kunt je kort uitleg geven waarom bijvoorbeeld dat disney schoolkoekje ongezonder is dan een appel als tussendoortje. Je hoeft nog niet in detail te treden. Dit kun je ook doen tijdens het boodschappen doen.

Is je kind al wat ouder, bespreek dan ook wat de gevolgen kunnen zijn van de ongezondere opties. Leg bijvoorbeeld uit dat suiker slecht is voor de tanden of dat patat gefrituurd wordt in vet en wat dat vet met je lichaam (bijvoorbeeld je buik) kan doen. Hou dit bij jongere kinderen eenvoudig en ga niet in op de details van alle mogelijke gezondheidsproblemen. Dit kan een kindje bang maken aangezien het voor hun niet duidelijk in te beelden is. Hou het op de praatjes die een tandarts ook zou voeren met je kind.

Pas wanneer je kind op school les krijgt over het lichaam en de werking ervan, kun je meer in detail treden. Vanaf dat moment kunnen ze wat jij uitlegt, plaatsen bij de beelden die ze op school leren. Het wordt tastbaarder en dus begrijpelijker. Maak hier dus gebruik van en ga desnoods met hun biologieboek erbij, eens een gesprek aan over de gevolgen van frisdrank op je lichaam. Je kind kan dan aanwijzen in het boek, waar de effecten van (teveel) frisdrank zichtbaar kunnen worden en wat er bijvoorbeeld met je gewicht gebeurt.

Wat ik erg belangrijk vind, is dat er niet teveel nadruk gelegd wordt op de ongezonde producten en hun werking, maar juist op de gezonde producten en hun effecten op je gezondheid. Een kind angst aanjagen met enge verhalen over slechte vetten, helpt niet bij het ontwikkelen van een gezond voedingspatroon. Een kind uitleg geven over de voordelen van groente en fruit wel.

Tot slot:

Praten over gezonde voeding met je kind doe je natuurlijk niet iedere dag, maar neem er eens in de zoveel tijd eens de ruimte voor om het erover te hebben. Of praat onder het koken eens met je kind. Laat hem maar nadenken over de maaltijd: is het gezond of ongezond, welk onderdeel is gezonder, wat zou een gezondere keuze kunnen zijn etc. Geef ook aan dat af en toe een lekker snoepje absoluut geen kwaad kan, maar leg wel uit waarom het beter is niet gelijk die hele zak drop leeg te eten. Hou het vooral luchtig en casual, zo blijft ook gezond eten leuk voor kinderen.