Een gezond eetpatroon is voor veel mensen geen gesneden koek. Met vallen en opstaan kom je erachter hoe je voor jezelf een passend en gezond eetpatroon ontwikkeld. Helaas kun je niet zomaar elk voedingsschema van internet plukken en die gebruiken binnen je eigen leefstijl. Ieder persoon is anders, leeft anders en eet anders. Een eetpatroon is heel persoonlijk. Hij past bij jouw leefstijl, jouw gewoontes en jou lichaamseigenschappen.
Tegenwoordig zijn er veel tools om je eigen eetpatroon te ontwikkelen en aan te passen. Hieronder zal ik enkele voorbeelden noemen van handvatten die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in hoe je eet, wat je kunt veranderen of als je gewoon nieuwsgierig bent naar hoe gezond jij nu al eet. Let hierbij wel op, dat ook hiervoor geldt: wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet persé praktisch te zijn. Kijk naar die tools waarvan jij denkt dat ze voor jou werken en bij je passen.
Enkele handvatten voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon:
- Stel jezelf haalbare doelen. Schrijf die doelen op in bijvoorbeeld een agenda bij een bepaalde datum. Wees hierbij eerlijk naar jezelf of dat doel daadwerkelijk te behalen is binnen die tijd. Wanneer je bij die gestelde datum komt, kijk of je doel behaald is of niet. Zo ja: gefeliciteerd! Zo nee: ga bij jezelf na waarom niet en stel een nieuw doel vast.
- Neem niet teveel hooi op je vork in één keer. Veranderingen hebben tijd nodig. Je huidige eetpatroon heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot wat het nu is. Verwacht niet van jezelf dat dit in bijvoorbeeld één maand 180 graden gedraaid is.
- Bedenk wat jouw motiveert. Wat is jouw motivatie om gezonder te gaan eten en leven? Hou dit voor ogen. Er zullen momenten komen dat het even lastiger is om je gezonde eetpatroon vol te houden. Juist op die momenten is het belangrijk je voor de geest te halen waarom je gezonder bent gaan eten.
- Hou bij wat je eet en drinkt en hoeveel je beweegt. Door zwart-op-wit te zien wat je op een dag binnenkrijgt, krijg je een veel scherper beeld van je eetpatroon. Ook zie je op die manier sneller waar eventuele verbeterpunten zitten. Dit kun je doen in een dagboek, maar ook in apps, als de Eetmeter van het Voedingscentrum.
- Pak gezond eten en meer bewegen tegelijk aan. Door dit gelijktijdig aan te passen, kunnen de resultaten elkaar ondersteunen en versterken. Je hebt een dubbele focus op dat wat gezond en goed voor je is. Op deze manier is de kans groter dat je het ook langdurig vol zult houden.
- Besef dat je het niet alleen hoeft te doen. Kijk eens om je heen of je iemand kent die ook deze stap wil zetten. Vraag aan je partner of hij/zij het samen met je wil doen. Op die manier heb je iemand die je feedback en motivatie geeft gedurende je traject.
Mijn belangrijkste advies is: blijf bij jezelf en wees eerlijk naar jezelf. Kijk niet naar hoe anderen het doen. Hun manier hoeft namelijk niet dezelfde resultaten op te leveren voor jou. Het is jouw eigen proces. Niemand leeft jouw leven behalve jijzelf. Jij weet wat bij jou past. Zet de stappen naar een gezonder eetpatroon stap voor stap. Vraag niet teveel van jezelf. En bega je een keer een misstap? Wees niet boos op jezelf. Elke weg gaat met vallen en opstaan. Pak door waar je gebleven bent.
Tot slot:
Elke verandering kost tijd. Neem de tijd en ruimte om de veranderingen door te voeren. Een gezond eetpatroon ontwikkelen is als het schrijven van een eigen verhaal. Verhalen schrijven kost tijd. Kom je er zelf toch niet uit? Stuur mij een berichtje en we kijken samen hoe we jouw weg kunnen bewandelen. Soms is net dat steuntje in je rug voldoende om toch je doelen te bereiken.