Gezondere alternatieven kiezen

Van een vrij ongezond eetpatroon naar een puur, gezond eetpatroon omschakelen doe je niet in één dag. Zowel lichamelijk als mentaal zal je er aan moeten wennen. Daarbij is de kans dat je het gezonde eetpatroon volhoudt groter wanneer je langzaam, in kleine stapjes de veranderingen doorvoert dan wanneer je in één keer omschakelt. Bekijk het als het lopen van een marathon. In één keer van bankhanger naar marathonloper is niet mogelijk, maar met de juiste training en opbouw haal je de eindstreep wel.

Wil je een gezond eetpatroon, dan hoeft dat ook echt niet in één keer helemaal juist te zijn. Door te beginnen met kleine veranderingen, behaal je uiteindelijk ook je doel. Het gaat erom dat je die kleine stapjes zet en toewerkt naar een gezonde balans. Thuis eten wij eigenlijk altijd gezond, maar ook hier liggen er snoepjes, koekjes en chips in de kast. Het behouden van de juiste balans is waar het om draait. Heb je die gevonden, dan zul je zien dat dat ene koekje zo nu en dan echt wel kan.

Maar hoe begin je nou aan het veranderen van je eetpatroon? Vaak is de eerste stap de lastigste. Belangrijk is het om voor jezelf het einddoel duidelijk in kaart te brengen. Aan de hand van dit doel, kun je subdoelen opstellen waar je naar toe gaat werken. Je splitst in wezen je einddoel op in behapbare stukken. Om die subdoelen te behalen geef ik je hier enkele handvatten die je ondersteuning kunnen bieden:

  1. Bekijk per maaltijd welke onderdelen in de categorie ‘ongezond’ vallen. Op deze manier krijg je een duidelijk overzicht welke voedingsmiddelen je in de loop van je traject kunt gaan vervangen door gezondere varianten.
  2. Bepaal welke maaltijd je als eerste wilt gaan veranderen/verbeteren. In één keer elke maaltijd vervangen of verbeteren kan een te grote uitdaging zijn. Begin bij 1 maaltijd en breidt dit langzaam uit naar alle maaltijden.
  3. Houd je van ‘volle’ producten, zoals volle melk, volle yoghurt en volle kwark, ga dan niet gelijk over op magere varianten, maar begin met het switchen naar de halfvolle varianten. Het smaakverschil tussen vol en mager is voor veel mensen te groot, dus kies een middenweg.
  4. Wanneer je qua brood, wraps, beschuit etc. altijd de witte of ‘plain’ variant kiest, schakel dan over naar volkoren opties. Deze bevatten meer voedingsstoffen als vezels, waardoor je sneller verzadigd zult raken. Zo eet je minder, maar heb je toch hetzelfde verzadigde gevoel na een maaltijd.
  5. Op het gebied van vlees is mijn tip: probeer je te houden aan de aanbevolen hoeveelheid vlees en vleeswaren. Ben je gewend om veel vlees te eten, leg minder vlees op je bord en vul de rest van je bord met groenten. Wat vleeswaren betreft zijn er genoeg magere varianten te vinden. Wissel ze af met elkaar en combineer ze met een boterham met bijvoorbeeld groentespread.
  6. Je drinkgedrag is misschien nog wel het snelste aan te passen. Frisdrank kun je simpelweg vervangen door water, thee of koffie. Alcohol bevat tevens veel suikers en dus calorieën en kun je dus beter links laten liggen. Is de stap te groot, drink dan water met een klein beetje suikervrije siroop of die een zoetje in je koffie of thee in plaats van suiker.
  7. Ook het mijden van kant en klare maaltijden of de zogenoemde pakjes is een handige tip. Vaak zitten deze opties vol met zout, suiker, conserveermiddelen en zijn de kant en klare maaltijden aan de vette en calorierijke kant. Ga eens op zoek naar recepten voor dezelfde maaltijden maar dan zelf gemaakt. Zo zie je wat er in je maaltijd gaat, zonder onverwachte suikers en andere ongezonde stoffen.
  8. Begin met het opstellen van een simpel beweegschema. Als je nooit sportief bent geweest, bouw het langzaam op. Je hoeft niet in één keer anderhalf uur te lopen of fietsen. Begin eens met het lopen naar de winkel of een blokje om van een half uurtje.


Zoals je kunt zien zijn de stappen niet eens heel ingrijpend. Soms kun je met een simpele switch al een heel eind komen in je weg naar een gezond eetpatroon. In het begin zal het even wat werk zijn om alles uit te zoeken en precies te vinden waar het bij jou fout gaat. Maar als je eenmaal ziet waar je de veranderingen kan inbrengen en merkt dat de gezondere varianten eigenlijk net zo lekker zijn, wordt het bereiken van je uiteindelijke doel een stuk gemakkelijker.

Tot slot:
Natuurlijk kan het voorkomen dat je een keer naar de makkelijke en ongezondere opties grijpt. Veel mensen bestellen weleens eten als ze laat thuis komen en echt de puf niet meer hebben om te koken na een dag werken, de kinderen die hun dag niet hadden en dan ook nog eens het huishouden op orde moeten brengen. Dit kan ook echt wel, zolang je de volgende dag weer terugschakelt naar de gezonde opties. Wees alleen niet te hard voor jezelf áls je dan een keertje eten laat bezorgen.

Geef een reactie