Gezond thuiswerken

Sinds gisteren is de nieuwe richtlijn wederom: Werk thuis, tenzij het niet anders kan. Dit betekent dat veel mensen weer aan het werk zijn in hun eigen leefomgeving. Werken in je eigen omgeving, kan ervoor zorgen dat je gezonde balans verandert. De kast met lekkere snacks die je normaal alleen in de avond of het weekend opende, staat nu continu tot je beschikking. De trappen op kantoor hoef je niet meer op en af en die fietsritjes naar kantoor komen ook te vervallen.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je thuis niet in de valkuilen trapt die zorgen voor een ongezonder eetpatroon? Zeker in deze rare tijd, is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Je weerstand wil je optimaal houden. Dit doe je door gezond eten en regelmatig te bewegen. Ik geef hieronder enkele handige tips om te voorkomen dat die zogenoemde ‘Corona-kilo’s’ hun weg naar jou weten te vinden.


Tip 1: Houd zoveel mogelijk je gebruikelijke werktijden aan. Doordeweeks had je een vast schema met koffie- en lunchpauzes. Plan die thuis ook zoveel mogelijk rond dezelfde tijd in. Op die manier grijp je zo min mogelijk tussendoor naar de snoeppot of koekjestrommel.

Tip 2: Houd ook zoveel mogelijk dezelfde eetgewoontes aan die je op kantoor had. At je tijdens de koffiepauze geen koekjes? Doe dat thuis ook niet. Pak gewoon lekker een appel of ander stuk fruit als je toch iets wilt eten. Gebruikte je de lunch uit de kantine? Maak zelf je gezonde lunch klaar, of eet met je gezin aan tafel.


Tip 3: Blijf tijdens de lunch niet achter de computer zitten. Ongemerkt eet je door de afleiding van het scherm al snel teveel. Neem bewust even de tijd om te eten. Zo weet je wat je eet, heb je even tijd om je benen te strekken en pak je zelfs nog even gezinstijd mee als je partner en kinderen thuis zijn.

Tip 4: Sta op dezelfde tijd op als je altijd deed. De reistijd die je normaal kwijt was, kun je nu benutten om een ochtendwandeling te maken en zo je beweging voor de dag te pakken. Doe je dit liever in de middag? Begin dan met werken op het moment dat je klaar bent met opstarten en ga na werktijd even naar buiten om te bewegen. Doe dit uiteraard met inachtneming van de Richtlijnen.


Tip 5:
De laatste tip is misschien geen voeding gerelateerde tip, maar zorg voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Op die manier voorkom je lichamelijke klachten en ongemakken, waardoor je gezond blijft functioneren.

Tot slot:
Pak de verandering naar thuiswerken aan als een kans om je gezonde eetpatroon te ontwikkelen of te verbeteren. Thuis heb je vaak meer middelen om gezond te eten dan op een kantoor. Jij bepaalt wat er in huis komt. Zet dus de gezonde tussendoortjes en lunchopties op het boodschappenlijstje. Kijk naar opties die je straks ook op kantoor kunt volhouden, als de maatregelen versoepeld kunnen worden. Zo heb je ook na deze rare tijd, profijt van je inspanningen die je nu levert.

Geef een reactie