Gezond afvallen (na de vakantie)

De zomervakantie zit er weer op voor Nederland. De kinderen zijn weer naar school, je werk is weer begonnen en het normale ritme begint weer. Dit is ook het moment waarop veel mensen zich beseffen dat ze de afgelopen weken misschien wat minder hebben gelet op hun voedingspatroon. Na een vakantie op de weegschaal gaan staan, is voor velen niet een favoriete bezigheid.

Gedurende de vakantieperiode, laat je sneller de gezonde eetgewoonten vieren. Je eet vaker buiten de deur, het dagelijks ritme is soms anders door uitslapen, een rustiger tempo, later avondeten en in het buitenland probeer je lokale lekkernijen uit. Dit jaar was er tevens een hittegolf, waardoor je dagen misschien meer gevuld waren met ijsjes, barbecues en makkelijke (en soms dus ook ongezondere) maaltijden.

Nu je weer in het normale dagelijkse ritme komt, wil je die extra kilo’s misschien weer kwijt. Maar hoe doe je dit op een gezonde, verantwoorde manier?
Afvallen kan op veel verschillende manier. Enkele voorbeelden zijn het tellen van calorieën, een dieet volgen, het sporten weer oppakken of gewoon tijdelijk weer even letten op wat je in je mond stopt. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat bij jou en jouw leefstijl past. Ook moeten de veranderingen vol te houden zijn.

Enkele adviezen van mij om op een verantwoorde manier af te vallen zijn:

  • Kijk naar wat jij op een dag nodig hebt om gezond te functioneren
  • Let op de extraatjes die je gedurende de dag, soms ongemerkt, naar binnen werkt
  • Kies gezondere opties, zoals een handje ongezouten noten in plaats van een zakje chips
  • Beweeg minimaal 30-45 minuten per dag
  • Houd het principe aan van 3 hoofdmaaltijden en 3-4 tussendoortjes
  • Plan de maaltijden voor een week in
  • Gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten
  • Laat eten vooral leuk blijven en geen straf
  • Stel haalbare doelen

Wat ik vooral merk bij cliënten, is dat ze soms erg strenge en hoge eisen stellen aan hun te behalen doelen. Op die manier wordt het een hele opgave om dit te bereiken en is de weg er naartoe eerder een martelgang in plaats van een leuke weg om te bewandelen. Een gezond streven is ongeveer 0,5-1 kg gewichtsafname per week. Op de korte termijn lijkt dit misschien niet veel, maar op deze manier is het voor menig persoon wel goed vol te houden en is de kans op een terugval kleiner.

Tot slot gaat het er vooral om, dat je jezelf goed voelt in het lichaam waar jij in leeft. Een BMI-getal en het getal op de weegschaal zeggen veel, maar lang niet alles. Probeer je niet blind te staren op getallen. Kijk en luister ook naar je lichaam. Een combinatie van gezond verstand en een gezond eetpatroon is vaak al het halve werk. Lukt het je toch niet om zelf je doelen te behalen? Schaam je dan vooral niet! Vraag om (een klein beetje) hulp en ondersteuning. Een duwtje in de goede richting is soms genoeg om weer vooruit te komen.

 

Geef een reactie