Etherische olie tegen insecten

De zomer is de periode waarin veel mensen last hebben van insecten als muggen, vliegen, mieren, spinnen en fruitvliegjes. Nu zijn er natuurlijk tal van insecticiden te verkrijgen in de winkel, maar deze zijn een belasting voor het milieu, ze stinken en zijn niet veilig in gebruik. Zeker wanneer er huisdieren en kinderen in huis zijn, wil je op een zo veilig mogelijke manier afkomen van insecten.

Heb je al eens gedacht aan het inzetten van etherische oliën tegen insecten? Enkele voordelen van het gebruik van etherische oliën zijn de veiligheid in gebruik, de heerlijke geuren en ook de bijkomende positieve effecten op je mentale gezondheid.

Welke oliën zijn geschikt
Voorbeelden van oliën die insectenwerend werken zijn pepermunt, lavendel, tea tree, rozemarijn, basilicum en eucalyptus. Deze oliën kun je op verschillende manieren inzetten tegen insecten, en hebben tegelijk effect op je gezondheid. Etherische pepermuntolie zorgt bijvoorbeeld voor een emotionele balans, lavendel laat je ontspannen en basilicum verdrijft negatieve gedachten.

De vele etherische oliën zijn op diverse manieren toe te passen. Je kunt er een roomspray mee maken, maar ook een huidolie om jezelf mee in te smeren op die zwoele zomeravonden vol met muggen. Tevens kun je de oliën toevoegen aan je diffuser of oliebrander.

Toepassingen van de oliën
Hieronder geef ik enkele tips hoe je de oliën kunt toepassen. Op die manier heb je zowel thuis als bijvoorbeeld op de camping of het balkon van je hotel, een passende manier om insecten te weren.

  • Roomspray tegen mieren, fruitvliegjes en spinnen: Voeg 8-10 druppels etherische pepermuntolie toe aan een sprayflacon met water. Dit kun je sprayen zo vaak als nodig.
  • Huidolie tegen muggen en insecten: Voeg enkele druppels etherische citronella, lavendel en tea tree olie toe aan een basisolie en smeer jezelf, en de rest van je gezin, hiermee in.
  • In een diffuser/oliebrander: Vul je diffuser volgens de gebruiksaanwijzing en voeg enkele druppels etherische olie toe, zoals lavendel, rozemarijn, basilicum, kruidnagel, eucalyptus of pepermunt.

Tot slot
Ga nooit zomaar zelf aan de slag met etherische oliën. Wil je toch kennis maken met de werking van etherische oliën? Vraag altijd advies bij een aromatherapeut. Ik vermeld dit altijd, aangezien niet elke olie zomaar gebruikt kan worden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van contra-indicaties of er is extra voorzichtigheid geboden bij specifieke oliën.

Geef een reactie