Een gezond begin

2021… Een nieuw jaar, nieuwe verwachtingen, nieuwe hoop en voor velen ook nieuwe goede voornemens. Misschien ben jij ook wel iemand die goede voornemens voor zichzelf opschrijft aan het einde van het jaar, om het nieuwe jaar goed te beginnen. Daar is absoluut niks mis mee. Het kan je een steuntje in de rug geven bij het zetten van die ene stap in de juiste richting.

Helaas worden goede voornemens vaak maar korte tijd volgehouden. Uiteindelijk slokt het ritme van het leven je op en verwateren de goede voornemens langzaam maar zeker. Dit wil niet zeggen dat goede voornemens zinloos zijn. Integendeel! Zoals hierboven al genoemd, kan het je net dat zetje in de goede richting geven, maar het kan ook zorgen voor een goed begin. Wanneer je merkt dat een goed voornemen zijn vruchten afwerpt, is dit een goede stimulans om het vol te houden. Je ziet immers de resultaten.

Wanneer een gezondere leefstijl ontwikkelen, afvallen of gewoon gezonder eten jouw voornemen is, geef ik je hieronder graag enkele tips voor een goed en gezond begin. Soms zijn het namelijk de kleine veranderingen die de grootste verschillen maken. Ook wanneer je al langere tijd bezig bent met een gezondere leefstijl, kan het zijn dat je tijdelijk vastloopt. Wie weet lees je hieronder hoe je verder kunt.

  1. Om te beginnen met welk voornemen dan ook, is het belangrijk om te weten waar je nú staat. Zet voor jezelf bijvoorbeeld je eetpatroon eens op papier (of gebruik hiervoor een app, zoals de Eetmeter van het Voedingscentrum), samen met je beweegpatroon.
  2. Stel jezelf een realistisch doel. Dit doe je door te kijken naar je eigen leefpatroon en ritme. Wil je 5km hardlopen binnen een maand, maar kom je normaal nauwelijks van je bureaustoel of bank? Wees dan realistisch en zet subdoelen uit om je einddoel te bereiken.
  3. Stel je gezin of anderen op de hoogte van je plannen. Zij kunnen je ondersteunen en misschien zelfs meedoen met jouw goede voornemens. En gezonder eten binnen een gezin gaat alle gezinsleden aan, dus zij zullen er ook aan moeten geloven.
  4. Begin klein. Kleine stapjes zijn makkelijker door te voeren dan reuzenstappen. At je normaal vrijwel alleen junkfood, dan houd je het niet vol om vanaf morgen alleen maar groente en fruit te eten. Maak de porties kleiner en vervang steeds een deel van de maaltijd door gezonde opties.
  5. Kijk naar gezondere alternatieven voor de voedingsmiddelen die je normaal gesproken eet. Eet je altijd wit brood en volle yoghurt? Kies vanaf nu voor volkoren brood en halfvolle yoghurt. Op die manier eet je eigenlijk nog steeds hetzelfde, maar dan gezonder.
  6. Begin met het maken van een maaltijd- en beweegplanning. Op die manier houdt je overzicht in wat je eet en hoeveel je beweegt per week. Ook maakt dit het doen van de boodschappen een stukje makkelijker en kom je minder snel in de verleiding ongezonde dingen mee te nemen.

Het lijkt nu alsof het enkel gaat om overzicht creëren en planning, maar het belangrijkste is je eigen wil en doorzettingsvermogen. Wees eerlijk naar jezelf toe. Als je van te voren al weet dat je doelen niet haalbaar zijn, of dat je het enkel doet omdat het ‘in de mode is’, is het volhouden van je goede voornemen niet reëel. Een gezonder leven ontwikkelen doe je uiteindelijk echt voor jezelf (en je gezin), niet voor de buitenwereld.

Bedenk dat je het gehele jaar door kunt beginnen met een goed voornemen. Daar heb je geen 1 januari voor nodig. Staan er op jouw lijstje meerdere goede voornemens, begin dan met dat voornemen dat nu het meest haalbaar lijkt. Heb je dat doel behaald, dan is dat gelijk een goede boost voor je ego en de bevestiging dat je de juiste stappen zet. Heb je maar één goed voornemen op je lijstje? Deel die eens op in subvoornemens, zo maak je het overzichtelijk en heb je meerdere momenten om je overwinningen te vieren.

Tot slot:
Een goed begin van het nieuwe jaar begint echt bij jezelf. Jij moet zelf die stap zetten naar een gezond eetpatroon en daarbij lekker blijven bewegen. Iemand anders doet het niet voor je. Wél kun je er hulp bij krijgen. Dit kan je gezin zijn, die ene vriend(in) die ook graag enkele kilo’s wil afvallen of een gewichtsconsulent in de buurt. En wanneer je ziet dat het zijn vruchten afwerpt, is dit een hele goede en sterke motivatie om de gezette stappen het gehele jaar door te zetten. Een kleine terugval gebeurt vrijwel iedereen weleens, maar als je weet hoe je het weer op moet pakken, ben je die terugval al snel weer vergeten!

Geef een reactie