Nu de zomervakantie weer voor de deur staat, komen de vele dagjes uit ook weer in zicht. Genieten voor jong en oud, hopen op mooi weer en lekker struinen door pretparken, dierentuinen, de bossen of natuurgebieden. Vaak betekent een dagje uit ook lekker eten of extraatjes zoals ijsjes en frisdrank. Vooral kinderen vinden het een feestje als ze tijdens zo’n dagje weg een ijsje of snoepjes mogen uitkiezen. Maar ook jijzelf kunt je verlekkeren aan al die zoetigheid of vette hapjes.
Natuurlijk horen dit soort dingen echt wel een beetje bij de uitjes. Het is toch een speciale gelegenheid en je wilt jezelf en/of je gezin verwennen met net dat ene extraatje. Je ziet de gezichtjes van je kinderen oplichten wanneer ze een patatje als lunch mogen of misschien zelfs twee ijsjes op één dag mogen verorberen. Echter, de zomervakantie duurt (zeker voor de kinderen) 6 weken en wanneer je bij elk uitje of dagje weg die extraatjes toestaat, vliegen de kilo’s er al snel aan.
Om te zorgen dat de dagjes uit ook enigszins gezonde dagjes uit blijven, geef ik hieronder een paar tips. Op die manier zorg je ervoor dat je na de vakantie niet de strijd met de vakantie-kilo’s aan hoeft te gaan, maar ook dat deze gelegenheden speciaal blijven. Want af en toe een extra snoepje, patatje of ijsje is leuk, maar wanneer dit regelmaat wordt is het niet zo speciaal meer.
- Neem zelf een lekkere lunch mee voor onderweg. In vele parken is dit toegestaan en hoef je dus geen lunch te kopen bij een kraampje of restaurant. Je kunt eens recepten opzoeken voor een feestelijke lunch in een trommeltje bijvoorbeeld.
- Spreek van tevoren af of er wel of geen extraatjes gekocht mogen worden. Zo voorkom je dat je kind gaat zeuren om al dat lekkers. Ga je meerdere dagjes weg, dan kun je ook afspreken bij welke uitjes er wel wat gekocht mag worden en bij welke niet.
- Picknicken is een leuk uitje en je kunt er zelf je eigen invulling aan geven. Jij bepaalt welk eten er mee gaat, dus ook hoe (on)gezond de picknick zal worden. Ook hiervoor kun je lekkere en gezonde recepten online opzoeken.
- Het klaarmaken van lunchtrommeltjes voor onderweg kan echt een feestje zijn om samen met je kind te doen. Laat je kind kiezen wat hij wil eten en laat het hem zelf in zijn trommeltje doen. Op die manier verheugt je kind zich al op dat lekkers dat hij zelf uitgekozen heeft. De verleiding om dan om iets anders te vragen is kleiner.
- Wil je toch dat ijsje kopen onderweg, kies dan voor een waterijsje. Deze bestaan voor een groot deel uit vocht, lessen enigszins de dorst en bevatten vaak een stuk minder calorieën.
Ook de dagen voor en na de uitjes kunnen je helpen bij het kiezen hoe gezond de uitjes worden. Heb je de dagen ervoor echt gezond gegeten? Dan is het absoluut geen ramp om eens ergens een patatje te eten. En heb je dat patatje gegeten, dan zet je de avond erna gewoon weer iets gezonds op tafel. Het gaat tenslotte om de balans. Eén dagje iets ongezonder eten, heeft nog geen gevolgen voor je gewicht. Ook zorgt dit ervoor dat je extra geniet van die speciale etentjes omdat het niet alledaags is.
Wat betreft drinken zijn er vele opties. Tegenwoordig zijn er tal van pakjes drinken te vinden in de supermarkt. Onthoud wel dat hier vaak ontzettend veel suiker aan toegevoegd is en dat ze dus wel heel gemakkelijk zijn, maar absoluut niet gezond! Een gezondere optie is gewoon zelf drinken mee nemen in een flesje. Dit kan water zijn, maar misschien wil je er voor de speciale gelegenheid wat suikervrije siroop bij doen. Vers fruit toevoegen aan water geeft smaak af en het ziet er vrolijk uit. Ook thee en koffie kun je gemakkelijk meenemen in een thermosfles. Zo heb je altijd je favoriete drankje bij je.
Voor ons zijn dagjes weg een echt feestje. De kinderen genieten volop van alles wat we doen en zien en wij genieten van ons gezin en de quality-time die we samen hebben. Natuurlijk krijgen onze kinderen ook af en toe wat lekkers, maar we letten er wel op dat dit niet te overdreven wordt. Zo zijn ze nog steeds enthousiast als ze ergens een ijsje mogen kiezen of als ze op een terrasje een pannenkoek/patatjes mogen eten. Juist door het niet te vaak te doen, blijft het een feestje en speciaal. De andere keren nemen we gewoon zelf een lekker broodje mee en flesjes water of limonade en ook dan zijn ze nog tevreden.
Tot slot:
Uiteindelijk gaat het er om dat de uitjes gezellig zijn en speciaal zijn. Wat je eet of drinkt doet er niet zozeer toe wanneer je de balans in de gaten houdt. Zo kun je de hele week normale maaltijden eten en tijdens een dagje weg lekker uit eten gaan zonder dat je je al te druk hoeft te maken of het wel zo gezond is. De dagen erna stap je weer terug in je normale ritme en maak je de balans weer op. Door afspraken te maken met jezelf of je gezin, houd je de gestelde grenzen aan, maar voel je niet schuldig als je toch dat ijsje én die patatjes én die barbecue op één dag hebt gegeten. Maak er een feestje van en kijk de volgende dag weer naar de verantwoorde opties!