De weg naar je eigen geluksgevoel

Als gevoelsmens ben ik altijd op zoek naar wat mij gelukkig maakt. Dat zijn niet de materiële zaken, maar naar wat mijn gevoel/ziel voedt. Mijns inziens is het zoeken naar wat je gelukkig maakt het begin naar een gezond leven. Je kunt namelijk nog zoveel spullen om je heen hebben, nog zoveel (gezond) eten in huis hebben, maar als jij niet lekker in je vel zit, haal je ook daar het geluk niet uit.

Een gezond leven bestaat voor mij uit de balans tussen lekker eten, gezond eten, beweging en mentale gezondheid. Dit houdt dus in dat er bij ons in huis ook echt wel ongezonde voeding te vinden is. Daarnaast loop ik meerdere keren per week minimaal een half uur buiten en gebruik ik aromatherapie om mentaal de rust te vinden in de hectiek van het gezinsleven. Dit is slechts een hele korte samenvatting van hoe ik mijn geluksgevoel bereik. Hoe kun jij nu je eigen gevoel van geluk ervaren door voeding en aromatherapie? Ik geef je enkele tips:

  1. Zoek voor jezelf de balans in je voedingspatroon. Wees hierbij niet te streng voor jezelf. Heb je 5 dagen achtereen echt gezond gegeten? Gun jezelf dan ook dat koekje, schaaltje chips of dat broodje döner. Daarna gewoon weer lekker gezond eten en er is niks aan de hand.
  2. Overgewicht of die paar kilootjes is zeker iets waar je alert op moet zijn, maar verlies jezelf er niet in. Voel jij je goed in je vel terwijl je 1 of 2 kilo te zwaar bent en ben je verder gezond? Hou dan je eetpatroon in de gaten, maar ga niet de extremen opzoeken. Zo maak je het voor jezelf een strijd.
  3. Rigoreus afvallen of jezelf mentaal voorbij lopen om maar door te kunnen pakken maakt je niet (altijd) gelukkig. Waarom kies je niet voor de iets langere weg en laat je jezelf er zijn zoals je op dat moment bent? Ook langere wegen leiden naar je streefgewicht en je gevoel er laten zijn, maakt je niet minder.
  4. De beelden die je online ziet, zijn vaak niet reëel en ook bij die mensen kun je niet achter de voordeur kijken. Een slanker persoon is niet altijd per definitie gelukkiger en iemand die altijd lacht voor de camera kan achter de schermen de tranen laten lopen. Kijk naar wat jij hebt en vooral ook naar de weg die je daarvoor hebt moeten afleggen. Dan zie je wat jij allemaal al bereikt hebt en daar mag je zeker trots op zijn!
  5. Neem per dag 15-30 minuten even me-time. Zet die tijd eventueel in je agenda en die van je partner. Dat geeft jou de mogelijkheid weer op te laden en tot jezelf te komen. Ik kies er vaak bewust voor om me even terug te trekken. Ik ben dan even 20 minuten geen moeder, geen vrouw, maar gewoon even Birgit. Ik kom dan weer bij de wortels van wie ik ben en op die manier kan ik na die 20 minuten ook weer moeder en vrouw zijn zonder mezelf te verliezen.
  6. Zoek ontspanning in wat jou gelukkig maakt en waar jij energie van krijgt. Voor mij zijn dit bijvoorbeeld de wandelingetjes buiten, yoga en op zoek gaan naar lekkere recepten en olieblends. Als ik gedurende een yogales een bijpassende olieblend in de diffuser heb, kom ik mentaal tot rust, ontspant mijn lichaam en laad ik tegelijkertijd weer op.

Wat ik vooral belangrijk vind is dat je naar alle opties kijkt. Soms is de meest voor de hand liggende optie, geen optie die bij jou past. Een mooi voorbeeld hiervan is de aromatherapie bij zowel lichamelijke en mentale klachten. Door aromatherapie in te zetten hoef je niet meteen drastische stappen te zetten, maar werk je met een puur natuurlijk product. Door de juiste toepassing kunnen klachten al verminderd worden en soms helemaal verdwijnen, waardoor er een blokkade in jouw weg naar je geluksgevoel is opgeheven. En dat zonder ingewikkelde technieken of therapieën (vraag wel altijd na of dit voor jou een mogelijkheid is, voor je er zelf mee aan de slag gaat).

Tot slot:
De weg naar jouw geluksgevoel kan enkel door jou zelf worden bewandeld. Jij moet de stappen zetten. Dit betekent echter niet dat je er geen hulp bij kunt vragen! Wanneer je mentaal in de knoop zit, zijn er een hoop instanties waar je terecht kunt voor ondersteuning. Zij kunnen je op weg helpen en dat is niet iets om je voor te schamen. Voel jij je toch niet lekker in je lichaam met die 2 kilo’s te veel? Schroom ook dan niet en vraag om begeleiding. Soms heb je enkel een klein zetje in de goede richting nodig om vooruit te komen. Waar het vooral om gaat is dat je bij jezelf nagaat waar jij behoefte aan hebt en dat je ervoor zorgt dat je jezelf de mogelijkheden biedt om in die behoeftes te worden voorzien.

Geef een reactie