Wanneer je begint aan een gezondere leefstijl, of je omgeving laat weten dat je graag een paar kilo wilt afvallen, heeft iedereen al snel zijn of haar mening en goedbedoelde adviezen klaarstaan voor je. Je hoort dan bijvoorbeeld: “Voor mij hielp … heel goed” of “Heb je al eens gedacht aan…” of “Je moet écht … eens proberen, want dat is echt een wondermiddel”. Ook kun je vaak te horen krijgen wat je juist beter niet kunt doen of eten om je gewenste resultaat te bereiken.
Allemaal goedbedoelde adviezen en ze zullen voor de adviesgever waarschijnlijk echt wel gewerkt hebben, maar bedenk je ook dat ieder persoon en dus ook ieder lichaam anders is en anders reageert op de vele verschillende manieren van onder andere afvallen. Ook mentaal verschilt iedereen van elkaar. En ook de mindset waarmee je de stappen zet is van belang voor de slaagkans in jouw weg naar een gezond eet- en beweegpatroon.
Ik wil hier absoluut niet mee zeggen dat je niet moet luisteren naar al die adviezen vanuit je omgeving. Luister ernaar, filter ze en bepaal voor jezelf wat jij denkt dat zou kunnen werken voor jou. Maar wees ook niet bang om later te beslissen dat het toch niet het juiste advies was. Doormodderen op een manier die niet bij jou past, is hetzelfde als een wandeling maken in drijfzand. Je bent lang bezig en uiteindelijk behaal je je eindpunt niet of je raakt moegestreden.
Wil jij aan de slag met een gezonder eet- en beweegpatroon, bedenk je dan het volgende:
- Bekijk je eigen leven, ritme en omgevingsfactoren. Jouw leefstijl is uniek en verschilt altijd wel op een paar punten met die van een ander. Jij hebt met je eigen gezin routines ontwikkeld en daar moeten de veranderingen die je wilt maken wel ingepast worden.
- Kijk niet naar de weg die een ander heeft afgelegd. Je ziet vaak maar een topje van de ijsberg en alles wat achter gesloten deuren gebeurt, blijft voor jou onbekend. Andersom net zo: degene die jouw advies geeft, heeft vaak geen weet van jouw actuele leefstijl.
- Jouw lichaam werkt enkel zoals jouw lichaam werkt. Wat ik hiermee wil zeggen is, dat bijvoorbeeld jouw stofwisseling misschien wel trager werkt dan die van je buurman. Ook zal je buurman misschien niet die allergieën hebben waar jij wel last van hebt, waardoor aanpassingen in je eetpatroon anders ingericht moeten worden omdat jouw lichaam anders gaat protesteren.
- Hetzelfde geldt voor je smaak. Wanneer je van een vriendin ‘lekkere’ recepten krijgt die haar hebben geholpen af te vallen, wil dat niet zeggen dat jij die recepten net zo lekker vindt. Wanneer je tegen heug en meug toch dat voedsel naar binnen werkt, ben je je eigen proces aan het saboteren aangezien de kans groot is dat je het niet volhoudt om continu gerechten te eten die je niet lekker vindt.
- Wat beweging betreft is jouw lichaam ook uniek. Er zullen best mensen zijn die direct na de start een paar kilometer kunnen hardlopen buiten, maar er zijn genoeg mensen die dit moeten opbouwen. Wanneer je lichamelijke beperkingen hebt, kun je niet van je lichaam vragen opeens atletische vormen aan te nemen. Beweeg dus binnen je eigen grenzen en kijk niet naar de mensen om je heen die al jaren de marathon lopen.
- Daarbij vraagt elke levensfase om een andere aanpak. Kinderen zijn nog in de groei, studenten hebben een onregelmatige leefstijl, jongvolwassenen moeten zich aanpassen aan de ‘serieuze’ wereld, volwassenen beginnen aan een carrière en/of gezin, maar ook een alleenstaand iemand leeft anders dan iemand in een relatie. Het is eigenlijk een beetje appels en peren vergelijken. Allemaal mensen, maar toch compleet anders. Eigenlijk dus niet te vergelijken.
Hetgeen ik eigenlijk vooral duidelijk wil maken is dat je moet kijken naar wat bij jou past. Jij bent degene die de veranderingen moet doorvoeren en dit ook moet volhouden. Iemand anders doet het niet voor je, dus iemand anders kan ook niet voor jou bepalen wat goed is voor jou. Natuurlijk moet je er niet de kantjes van af lopen en moet je duidelijke doelen stellen voor jezelf. Op die manier heb je iets om naartoe te werken en een einddoel, wat je motiveert bij je hele proces. Maar uiteindelijk ben jij het die het moet doen.
Tot slot:
Als gewichtsconsulent en voedingshulpverlener kijk ik naar al de bovengenoemde punten en kijk ik dus wat bij jou past. Wanneer ik een traject met iemand start, krijgt diegene ondersteuning en tips die gericht zijn op die ene persoon. Geen enkel behandelplan ziet er hetzelfde uit, omdat geen enkele cliënt hetzelfde is. Daarbij verschillen de behandelplannen ook in duur. Ik stel geen tijdslimiet aan een traject, omdat elk traject om zijn eigen tempo vraagt. Ik kijk graag naar wat jij als individu nodig hebt, en niet naar wat voor die vriend van die tante van die buurman heeft gewerkt. Elk traject is uniek, net als dat jij uniek bent.