Buikklachten bij kinderen

Kinderen, en dan vooral kleine kinderen, hoor je relatief vaak klagen over buikpijn. Uit onderzoek is gebleken dat 10-20% van de schoolgaande kinderen regelmatig buikpijn heeft en hierdoor ook niet naar school gaat. In veel gevallen is er echter geen sprake van een medische aandoening, maar wordt de buikpijn door andere dingen veroorzaakt.

Buikpijn bij kinderen (en volwassenen) heeft vele oorzaken. Deze liggen op zowel lichamelijk gebied als op mentaal gebied. Zo heeft pesten en schaamte bijvoorbeeld een grote invloed op spijsverteringsklachten en stoelgangproblemen. Aan de andere kant is een tekort aan vocht ook een oorzaak van stoelgangsproblemen. Het is altijd verstandig om lichamelijke klachten uit te sluiten, voor je besluit stappen te ondernemen op het gebied van voeding.

Het achterhalen van de oorzaak van buikklachten is van belang. Wanneer jonge kinderen zich ongemakkelijk voelen, zullen ze dit kunnen ervaren als buikpijn. Oudere kinderen kunnen buikpijn krijgen door spanning of een negatieve invloed vanuit hun omgeving. Echte spanningsbuikpijn concentreert zich rond de navel. Zit de pijn hier verder vanaf, dan is er mogelijk meer aan de hand en is contact met een arts aan te raden.

Stoelgangproblemen zijn grotendeels te onderscheiden in obstipatie en diarree. Veel kinderen hebben één of meerdere keren per dag stoelgang die er soepel en smeuïg uitziet en er zonder veel problemen uitkomt. Een normale kleur is licht- tot donkerbruin, tenzij je kind bijvoorbeeld spinazie of bietjes heeft gegeten. Voeding kan namelijk invloed hebben op de kleur van de ontlasting. Maar wat nu als er sprake is van diarree of obstipatie? Ik geef tips voor zowel voeding als de toepassing van etherische oliën.

Voeding:
Bij obstipatie is er sprake van een verstopping van de darm. De ontlasting komt minder vaak en ook minder gemakkelijk. Je kind zal hard moeten persen en kan behoorlijk pijnlijke krampen ervaren in de buik. Enkele tips bij obstipatie:
* geef je kind voldoende te drinken. Minimaal 1 tot 1,5 liter vocht per dag.
* geef je kind daarbij ook vezelrijke voeding zoals volkorenproducten, groente en fruit.
* laat je kind lekker veel bewegen
* zorg voor voldoende vet in het eten zoals margarine en olie
* wanneer je kind door het persen last heeft van wondjes, smeer deze dan in met wat zalf en probeer de toilet momenten luchtig te houden

Bij diarree heeft je kind meerdere keren per dag waterdunne ontlasting en kan je kind soms de ontlasting niet ophouden. Ook kan je kind zich best beroerd voelen door koorts, krampen en misselijkheid. Enkele tips bij diarree:
* voorkom uitdroging door je kind veel te laten drinken. Door de diarree verliest je kind veel vocht.
* geef je kind drinken dat niet te warm of te koud is
* geef je kind (lauwe) thee, bouillon, water of vruchtensap dat is verdund met water
* laat je kind even geen appelsap of onverdunde vruchtensappen drinken
* ook al voelt je kind zich niet lekker, probeer hem toch te laten eten

Etherische oliën:
Je kind kan zich echt beroerd voelen door buikklachten. Dit kan komen door zowel de lichamelijke ongemakken als de mentale oorzaken van de klachten. Door aan beide gebieden aandacht te besteden, kun je de klachten voor je kind verlichten en komt hij de vervelende periode rustiger door.

Bij buikklachten door spanning/stress/ongemak kun je heel goed oliën inzetten die je kind rustiger maken, hem laten ontspannen en de wereld even achter hem laten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld lavendelolie of cederolie in een diffuser te doen. Dit zorgt voor ontspanning, het verdrijft spanning en laat je kind weer tot zichzelf komen. Ook neroli is een hele fijne olie doordat het een bescherming om je ziel aanbrengt en je beschermt voor invloeden van buitenaf.

De lichamelijke klachten kun je verlichten door sinaasappelolie te mengen met een huidolie en daarmee rustig de buik van je kind te masseren. Hierbij kun je eventueel lavendel toevoegen voor een versterkende werking. Sinaasappelolie werkt tevens tegen zowel obstipatie als diarree.
Ook pepermuntolie is een fijne olie om bij wat grotere kinderen te gebruiken. Deze olie verlicht de buikkramp en werkt tevens pijnstillend. Door deze samen met een huidolie te masseren over de buik, zal de kramp afnemen.

Tot slot:
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, hebben buikklachten verschillende oorzaken. Luister altijd naar je kind als hij klaagt over buikpijn, diarree of obstipatie. Laat je kind bij twijfel onderzoeken bij de huisarts. Is er geen medische oorzaak gevonden, kijk dan eens goed naar het eetpatroon van je kind en probeer te achterhalen of hem iets dwars zit of dat hij (negatieve) gevoelens opkropt. Ondersteun je kind eventueel door etherische olie te gebruiken voor verlichting. Je kunt zo op een natuurlijke wijze je kind helpen bij die vervelende buikpijn!