Bewust gezond eten

Iedereen weet dat gezonde voeding belangrijk voor je is. Toch is het voor veel mensen niet vanzelfsprekend om ook daadwerkelijk gezond te eten. De toepassing van dat wat je weet, kan moeilijker zijn dan het lijkt. Andere mensen hebben het idee gezond bezig te zijn, maar wanneer ze bewust kijken naar wat ze allemaal binnenkrijgen, blijkt het minder gezond te zijn dan in eerste instantie gedacht.

Wat is bewust eten?
Bewust eten houdt in dat je achter de keuzes staat die je maakt op het gebied van de voeding die je tot je neemt, maar ook wanneer je eet. Houdt balans en structuur in je eetpatroon. Op die manier is het makkelijker vol te houden gezond te eten. Het is van belang dat je eet wat je nodig hebt. Kijk naar je leefstijl en pas je eetpatroon hierop aan.

Wat kan helpen om bewuste voeding te kiezen is:

  • Eet niet teveel
  • Eet niet uit emotie of uit impuls
  • Kies voor gezonde varianten, waardoor je ongezonde voedingsmiddelen laat liggen
  • Maak tussendoortjes zelf, zodat je weet welke ingrediĆ«nten er in zitten
  • Lees de etiketten van de voedingsmiddelen
  • Kies voor voeding, niet voor vulling
  • Kies voor vers eten, dus niet voor eten uit pakjes of kant-en-klaar producten (dit geldt ook voor kruidenmixen)
  • Stel vooraf een menu samen voor enkele dagen


Wanneer je zelf je eten bereidt, weet je welke ingrediƫnten er in je maaltijd of tussendoortje zitten. Doe dit met verse producten zodat er geen kunstmatige toevoegingen in zitten, je zelf de hoeveelheden kunt bepalen en je voeding zo puur mogelijk blijft. Voeg tijdens de bereiding van de maaltijden zoveel mogelijk groente en fruit toe. Dit zorgt ervoor dat je snel aan de aanbevolen hoeveelheid per dag komt, maar ook dat je de belangrijkste voedingsstoffen als vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Waarom bewust eten?
Door bewust te eten kun je gezondheidsklachten als overgewicht en spijsverteringsklachten, verminderen. Tevens voel je je beter wanneer je voldoende voedingsstoffen tot je neemt. Je energie blijft op peil doordat je bloedsuikerspiegel in balans blijft. Hierdoor kun je beter presteren en ben je minder geneigd tot snoepen.

Goede voeding heeft ook effect op je mentale ontwikkeling. Niet voor niets wordt er veel aandacht besteed aan baby-en kindervoeding. Door de juiste voedingsstoffen, ontwikkelen je hersenen zich optimaal en functioneer je op je best. Daarnaast is bewuste voeding een manier om je te ondersteunen bij bijvoorbeeld stemmingswisselingen of depressie. Zo zie je dat voeding niet alleen effect heeft op je fysieke gesteldheid, maar ook op je mentale ontwikkeling.


Tot slot:

Bewust eten doe je dus onder andere door de keuzes die je maakt in het soort voeding dat je tot je neemt. Maar vergeet vooral niet te genieten van elke maaltijd, elk tussendoortje en elke hap! Neem de tijd voor je maaltijden, richt je op de eetmomenten zonder afleiding. Op die manier ben je alert op wat je eet, hoe je het eet en wanneer je het eet. En voor veel mensen nog belangrijker: lekker, gezond en bewust eten smaakt nog beter wanneer je er de tijd voor neemt.

Geef een reactie