Bach Bloesem uitgelegd
Dr. Edward Bach was ervan overtuigd dat de mentale gezondheid van de mens een belangrijke rol speelt in de algehele gezondheid. Ook heeft dit volgens hem invloed op het gezond blijven en het herstel na bijvoorbeeld ziekte. Hij ging op zoek naar een natuurlijk product dat de mens zelf kon helpen in plaats van de ziekte te bestrijden. Dr. Bach benoemde in totaal 38 negatieve gemoedstoestanden en vond daar de bijbehorende bloesems voor.

Deze 38 bloesems hebben de eigenschap om de negatieve gemoedstoestand om te buigen naar een positieve gemoedstoestand. Ze corrigeren als het ware de negatieve kant van de emoties. Een remedie bestaat vaak uit 2 tot 3 bloesems, passende bij de gemoedstoestand en persoonlijkheid van elk individu. Op deze manier zijn de bloesems voor een ieder zelf te gebruiken.

Bach bloesem therapie bij Gewogen Balans
“Behandel de persoon, niet de ziekte”, is een motto van Dr. Bach (‘Genezing door bloemen’). Ik geloof dat veel lichamelijke ongemakken zich uiten op het moment dat wij mentaal niet helemaal in balans zijn. Denk maar eens aan buikpijn door spanning of een brok in je keel door verdriet. Door op een natuurlijke manier hierop in te spelen, door de inzet van bloesems of aromatherapie, kun je je klachten verlichten of zelfs laten verdwijnen.

Bach bloesems zijn te gebruiken bij bijvoorbeeld:

  • Angsten
  • Hoogsensitiviteit
  • Depressieve gevoelens
  • Driftbuien
  • Mentale vermoeidheid
  • Steeds dezelfde fouten maken

De remedies kunnen worden gestopt wanneer de klacht of negatieve gemoedstoestand voorbij is. De remedies zijn niet verslavend, maar tevens niet schadelijk wanneer je het toch blijft innemen. Het is echter niet nodig om de remedies te blijven gebruiken voor het geval de klacht terugkomt. Komt de klacht uiteindelijk wel weer terug, dan kun je simpelweg opnieuw beginnen, maar ga wel eerst de oorzaak de klacht na. Deze kan namelijk verschillen met de vorige keer, waardoor er een andere remedie nodig is.

Mijn werkwijze
Ik werk enkel met de echte Bach Original Flower Remedy van het Bach Centre. Binnen de praktijk gebruik ik Bach bloesems op verschillende wijzen:

  • De standaard remedies;
  • Op maat gemaakt, d.m.v. een vragenlijst en een (telefonisch) gesprek;
  • In combinatie met bijvoorbeeld een coachingstraject of aromatherapie voor mentale ondersteuning.

Wanneer je kiest voor een op maat gemaakte remedie, kijk ik naar jouw persoonlijke hulpvraag. Aan de hand van een in te vullen vragenlijst kijk ik naar de bijpassende bloesems en maak ik een remedie op maat. Deze remedie is dus echt persoonlijk afgesteld op jouw behoeften.

Tot slot
Bach bloesems zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen. Dr. Edward Bach gebruikte wel alcohol om de houdbaarheid te garanderen. De hoeveelheid alcohol is echter verwaarloosbaar en de druppels zijn dan ook veilig voor baby, kind en volwassene. Ik stel nooit een remedie samen zonder jouw akkoord. Let op: gebruik de remedies zoals voorgeschreven en onthoud dat Bach bloesem remedies niet als de klassieke medicatie werken op de lichamelijke klachten. Raadpleeg altijd eerst je (huis)arts.